4 februari 2017
Groeten van Ben

Ben jarig

Vandaag – 4 februari – ben ik jarig! Ik ben 18 jaar geworden. Officieel volwassen – en er verandert dan best veel. Je mag zelf over van alles en nog wat beslissen zonder dat je je ouders eerst moet raadplegen. Je mag stemmen, zonder bijrijder in een auto rijden, als je een rijbewijs hebt natuurlijk. En je kunt een telefoonabonnement afsluiten op je eigen naam. Dat laatste past natuurlijk het beste bij mij.

 

Ben nog steeds hetzelfde.

Ik weet het nog heel goed. Ik kwam in 1999 op de wereld dankzij Kessels&Kramer en ze lieten mijn ouders uit Brussel en Kopenhagen kiezen tussen een magenta (roze)  en cyaan (blauwe) variant. En al kende Johan Kramer een meisje dat Ben heette, het werd Ben in het cyaan blauw, zoals je mij nu al 18 jaar kent. Je hoefde bij mij niet te betalen voor iets wat je niet gebruikte en dus was ik de eerste die abonnementen zonder maandelijkse abonnementskosten introduceerde. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar Bel-bundels waren toen zeer revolutionair. En ik had er maar drie: Ben soms, Ben regelmatig en Ben vaak. 

 

Er is veel veranderd, en al hoor ik je stem tegenwoordig een stuk minder dan toen, je raakt me nog regelmatig met je smsjes, je tweets, je posts, je chats, je snaps, je likes en soms een uitgebreide mail. En ik wil nog steeds dat je dat kan zonder te betalen voor iets dat je niet gebruikt. Door je te laten kiezen tussen 3G en 4G, en door je te laten kiezen tussen een abonnement waarmee je veel kunt bellen of sms’en of een abonnement waarmee je veel kunt internetten. Of een abonnement waarbij je het allebei naar hartenlust kunt doen natuurlijk. En ik ben er vooral nog steeds voor iedereen die bewust niet te veel geld uit wil geven aan mobiele telefonie, want hoe handig ik ook ben, er zijn zoveel andere mooie dingen in het leven waar je je tijd en geld aan kunt besteden.

 

Mijn jeugd

Toen ik op de wereld kwam in 1999 zagen nog maar weinig mensen nut en noodzaak in van een mobiele telefoon, zoals je bijvoorbeeld op dit filmpje uit mijn geboortejaar kunt zien. De meesten vonden het vooral vervelend en onzinnig om altijd bereikbaar te zijn. Dit liep allemaal anders. Nederland ging massaal aan de mobiele telefoons. De groei is vanaf de start onstuimig en tussen 2003 en 2008 was ik voor 5 jaar van het toneel, omdat blauw verruild werd door magenta. In die tijd namen de mogelijkheden in rap tempo toe en daarbij ook alle regels. En zo kom ik in 2008 terug als sim-only provider, want iedereen had ondertussen al een toestel.

 

Maar dan komt de smartphone op, en om te zorgen dat je niet alleen de allernieuwste en allerduurste modellen kon aanschaffen begon ik in 2013 met het aanbieden van voordelige smartphones. In 2015 ben ik een echte puber met alle groeipijnen en maak ik me los. Ik begin dat jaar met de campagne “Ben er helemaal klaar mee!”, waarbij ik me afzet tegen het gevoel dat je altijd maar mee moet doen met de nieuwste trends, de nieuwste telefoons en de nieuwste apps. Ben vooral jezelf is mijn motto, want je bent immers het mooiste als je jezelf bent. 

 

Mijn toekomst

Als achttienjarige ben je dan wel volwassen, maar je bent ook nog jong. De wereld ligt aan je voeten en de mogelijkheden zijn gigantisch. En zo voel ik me ook. Als mobiele provider kan het nog veel persoonlijker en eenvoudiger en daar ga ik zeker voor zorgen. Want ik wil graag dat je bij mij blijft. Het netwerk van T-Mobile waar ik als Ben gebruik van maak is het best geteste netwerk van de wereld en zo wil ik ook dat mijn klanten dat ervaren. Er ligt een gouden toekomst voor ons. Mijn grote droom is dat ik de bewuste keuze voor mobiele telefonie diensten ook mogelijk maak in andere industrieën, zoals internet thuis en energie. Industrieën waar het wel wat persoonlijker en eenvoudiger kan en je ook de keuze zou moeten hebben voor een pakket waarbij je niet voor het maximale of ongelimiteerde gaat, maar juist voor het passende en bewuste. Een duurzame wereld start immers met bewustzijn over waar we onze tijd, geld en andere middelen aan besteden. En wat we niet gebruiken weer recyclen, dus sluit ik af met een oproep: verkoop je oude mobiel die je in je la hebt liggen aan mij en ik zorg dat je telefoon hergebruikt wordt. Door een andere gebruiker, of doordat al het koper, goud en platinum dat er in zit weer hergebruikt kan worden. Bovendien houd jij dan ook nog geld over voor iets ander moois, zoals een etentje met de vader of moeder die er alles aan hebben gedaan om jou te laten groeien tot wie je bent. En wel met de telefoon uit he, want soms Ben ik bewust ook even uit.

 

BhB