12 maart 2018
Tessel

Ben waarschuwt: pas op voor Wangiri fraude!

Je bent gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland. Bel je terug of niet? Het advies van Ben: vooral niet doen! Vandaag heeft mijn collega toevallig zo'n oproep ontvangen, dat betekent dus dat er weer een nieuw crimineel nummer in omloop is. Word je gebeld door: +6858493453, neem dan niet op!

Misschien heb je er al eens van gehoord: Wangiri fraude. Dit is een vorm van misleiding waarbij mensen een gemiste oproep van een buitenlands nummer terugbellen tegen duizelingwekkend hoge kosten. Helaas ziet Ben de afgelopen maanden een stijging in het aantal klanten dat hiermee te maken krijgt. De enige manier om dit te voorkomen is door bij onbekende oproepen uit het buitenland vooral niet terug te bellen.

Wat is Wangiri fraude?

Je ziet een gemiste oproep door een onbekend nummer uit het buitenland, bijvoorbeeld +22 81 550 33 265. De telefoon is één of twee keer over gegaan en stopt dan. Je belt terug, maar er wordt niet opgenomen. Denk je. In werkelijkheid komt er wel een verbinding tot stand. Je hoort bijvoorbeeld een bandje met de kiestoon, zodat het lijkt of je oproep niet beantwoord wordt. Ondertussen begint de teller aan belkosten te lopen.

Internationale criminelen verdienen veel geld aan deze vorm van fraude door de kosten die mensen ongemerkt maken. Via computers worden 100.000-en nummers in één keer gebeld, in de hoop dat genoeg mensen terug bellen.

De nummers waarmee Wangiri fraude wordt gepleegd zijn buitenlandse servicenummers uit landen buiten Europa. Telefoontjes uit Tsjaad, Togo, Madagaskar of Afghanistan zijn bekende gevallen. Deze nummers zijn vergelijkbaar met de Nederlandse 0900-nummers. De kosten voor een gesprek naar zo’n nummer worden bepaald door degene die dit nummer heeft geregistreerd. Ben kan dus ook geen invloed op uitoefenen op deze kosten.

Wat kun je zelf doen: bel niet terug!

Ben je gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland? Bel dan vooral niet terug! Zeker niet als dit een telefoonnummer is met een landcode buiten Europa. Twijfel je over een nummer waar je door gebeld bent? Zoek het nummer dan op via bijvoorbeeld google om te kijken of andere mensen hiermee te maken hebben gehad.

Verwijder apps die toestemming geven voor het doen van oproepen vanuit jouw telefoon. Dit kunnen spelletjes apps zijn, maar ook ‘redial apps’. Controleer daarom tijdens het downloaden van een app ook altijd waar je deze app allemaal toestemming voor geeft.

Je kunt ook de app 'Truecaller' installeren. Deze app identificeert onbekende bellers en kan ongewenste nummers blokkeren. De app is beschikbaar voor Android en IOS

Het blokkeren van onbekende nummers

Als je gebeld wordt door een onbekend buitenlands nummer, dan kun je deze zelf blokkeren. Met een iOS telefoon ga je naar je oproepenlijst. Vervolgens druk je op het pictogram ‘i’ achter het betreffende nummer. Je scrolt helemaal naar beneden en kiest de optie 'Blokkeer deze beller'. Bevestig je keuze door te drukken op 'Blokkeer contact’. Op een telefoon met Android verschilt de manier waarop je een nummer blokkeert per type telefoon. Bij de meeste type telefoons ga je naar de oproepenlijst en selecteer je het ongewenste nummer. Je kiest vervolgens ‘blokkeren’ of ‘toevoegen aan zwarte lijst’. In de handleiding van je telefoon kun je nalezen hoe dit werkt voor jouw type telefoon.

Wat doet Ben?

  • Ben vindt dit een heel vervelende situatie en wil dat hier zo min mogelijk mensen de dupe van raken. Daarom proberen we je zo goed mogelijk te informeren, onder andere via de website en met deze blog.
  • Ben monitort of er extreem verbruik is op een buitenlands nummer. Op deze manier kan er direct worden opgetreden als wij vermoeden dat er sprake is van fraude. Ben je gebeld door een onbekend buitenlands telefoonnummer, meld dit dan direct bij de Ben klantenservice. Nadat je een melding hebt gedaan, zal Ben onderzoeken wat er is gebeurd en kan het fraudenummer worden geblokkeerd.
  • Helaas is het wel zo dat zodra fraudeurs door hebben dat het nummer geblokkeerd is, er al snel wordt overgestapt naar een nieuw nummer dat nog niet geblokkeerd is.
  • Ben stopt gesprekken uit veiligheidsoverwegingen altijd na een duur van twee uur. Dit doen we standaard bij alle gesprekken, zodat ook ‘broekzaktelefoontjes’ niet eindeloos blijven duren.

Buiten het blokkeren van frauduleuze nummers, is er weinig wat Nederlandse providers als Ben kunnen doen om dit soort praktijken te stoppen. Mijn voornaamste advies: bel nooit terug naar onbekende buitenlandse nummers en meld het aan Ben als je gebeld bent. Uiteindelijk ben je als klant namelijk zelf verantwoordelijk voor de oproepen die je doet.

BhB