3 juli 2017
Jan

Hoe voorkom ik dat mijn telefoon gehackt wordt?

Stel je eens voor: Op een mooie zomerse dag zit je lekker op een terrasje met leuk gezelschap. De zonnestralen verwarmen heerlijk je nek, rug en armen en een koud biertje / proseccootje / colaatje met condensdruppeltjes op het glas staat verleidelijk voor je neus. In deze heerlijke ontspannen setting wil je graag een paar coole vakantiefoto’s laten zien, dus pak je je telefoon. Tot je verbazing blijkt je telefoon vergrendeld met een wachtwoord dat je niet kent – je kunt je telefoon niet meer in… Of je kunt er wel in maar al je foto’s zijn weg…. Of misschien zijn je foto’s wel vervangen door hele rare andere foto’s? Hopelijk gebeurt het je nooit, maar wat ik net geschetst heb zou zo maar eens het begin kunnen zijn van de nachtmerrie dat je telefoon gehackt is.

Nachtmerrie

Het is mij gelukkig nooit gebeurd maar nu ik erover nadenk zouden de consequenties van een hack van mijn telefoon behoorlijk heftig zijn. Op mijn telefoon staan bijvoorbeeld heel veel contactgegevens van familie, vrienden en zakenrelaties – wat gaat zo’n gemenerik met hun gegevens doen? En die schurk zit dan natuurlijk ook meteen in mijn mailbox en in mijn Whatsapp, kan alles lezen en vanuit mijn naam berichten versturen… En nog veel beangstigender: Wat zijn er eigenlijk veel apps met persoonlijke gegevens die openen zonder password!

Stagefright

Natuurlijk weet ik wel dat mijn geliefde mobieltje gehackt kan worden als ik risico’s neem - bijvoorbeeld door dubieuze websites te bezoeken of onbetrouwbare bestanden te downloaden. En natuurlijk heb ik een wachtwoord ingesteld om mijn telefoon te ontgrendelen, zodat mijn persoonlijke digitale leven beschermd is als mijn telefoon gejat zou worden of als ik hem met mijn stomme kop weer eens ergens heb laten liggen - maar ik schrok als Android gebruiker toch behoorlijk toen ik erachter kwam dat er een Android lek bleek te zijn (Stagefright) waarbij een snoderik mijn telefoon over kan nemen zonder dat ik zelf iets gedaan heb. De schurk in kwestie hoeft alleen maar mijn contactgegevens te hebben en mij een speciaal Google-hangouts bericht of een speciaal MMS bericht met een video of MP3 bestandsformaat te sturen. Je telefoon hoeft het alleen maar te ontvangen en het kwaad is geschied. Yep, zelfs zonder dat jij het bericht opent.

Bij Ben kun je wel veilig MMS berichten verzenden en ontvangen

Als Ben klant met een Android toestel is het een geruststellende gedachte dat Ben direct de MMS dienst heeft aangepast om het risico voor klanten als jij en ik weg te nemen, want door Google en fabrikanten wordt nog gewerkt aan patches die het lek dichten, zo valt ook te lezen op Emerce. De aanpassing van de MMS dienst van Ben houdt in dat Ben alle MMS berichten door een soort virusscanner haalt die een eventueel stagefright virus verwijdert. MMS is dus safe bij Ben! 

Wat kun je zelf doen?

Zorg ervoor dat je altijd de laatste firmware geïnstalleerd hebt, deze wordt naar je gepusht door de fabrikant van je toestel. Inloggen op publieke Wifi is sowieso onverstandig en kun je beter niet doen. Als Android gebruiker kun je overwegen om een Android Virusscanner te installeren, de consumentenbond heeft de verschillen tussen betaalde en gratis versies al voor je onderzocht. Virusscanners voor Apple en Windows bestaan overigens niet.

In hetzelfde artikel geeft de consumentenbond ook tips voor veilig smartphone gebruik:

1.     Voorkom risico's door alleen apps te installeren vanuit de Google Play Store.

2.     Foute apps worden vaak vermomd als populaire apps.
Tip: lees reviews en controleer de naam van de ontwikkelaar.

3.     Let goed op de rechten die een app vraagt, zoals het versturen van sms.

4.     Klik niet op links naar apps in e-mails en sms'jes. Zoek de app liever zelf op.

Als je deze tips van de consumentenbond toepast kun je met een gerust hart op dat heerlijke terrasje in de zon lekker pronken met je vakantie foto’s.