7 april 2017
Marc

Review: Huawei P10 Lite. De beste Lite van nu

Huawei wordt een steeds bekendere producent van mobiele telefoons. De diversiteit van het aanbod is enorm en ook bij Ben vindt je steeds meer van deze Chinese toestellen in de schappen. De nieuwste is de Huawei P10 Lite.

Je vindt inmiddels vier Huawei telefoons in Ben’s winkel, en daarvan zijn er drie Lite – ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De Huawei P10 Lite is de duurste van die drie en je vraagt je allicht af of hij dat waard is? Hier lees je de overeenkomsten en de belangrijkste verschillen met zijn twee voorgangers.

Meer opslag en werkgeheugen

Om eens met de specificaties te beginnen: het gewicht van de drie Lite toestellen is vrijwel identiek en ze hebben alle drie een 3000mAh accu. Het display is 5.2 inch groot met dezelfde full HD (1080 x 1920) resolutie. Op de achterkant vind je bij alle drie de supersnelle fingerprint scanner. Onder het display werkt een HiSilicon Kirin processor die telkens een tikje sneller is – en uiteraard heeft de Huawei P10 Lite de snelste van de drie.

Maar de grootste winst van de Huawei P10 Lite zit in het royale 32GB opslag en 4GB werkgeheugen – en dát ga je echt merken in het dagelijks gebruik. Met 32GB zal je niet snel meemaken dat je te weinig ruimte voor je applicaties hebt, en dankzij 4GB werkgeheugen ervaar je nog maar zelden vertraging als je meerdere applicaties tegelijk draait. Voor muziek, foto’s en video is er natuurlijk nog ruimte voor een geheugenkaartje (tot 256GB).

OS en uiterlijk

De Huawei P10 Lite komt direct met Android versie 7 uit en de nieuwste versie van Huawei’s eigen gebruikersinterface EMUI 5. Daarmee kan je er voor kiezen om een lade voor je applicaties te gebruiken. Dat is een aparte map waar je ál je applicaties op alfabetische volgorde vindt. Standaard op alle Android toestellen. Het is een grote stap vooruit, maar zo nieuw voor Huawei dat de optie niet standaard aan staat. Je moet dat dus zelf kiezen.

De drie Lite toestellen lijken behoorlijk op elkaar – de verschillen zijn zo subtiel dat ik niet durf te wedden dat ik ze van elkaar kan onderscheiden als ik ze tegelijk in handen krijg. Wat ze gemeen hebben is dat ze alle drie opvallend slank zijn, een heel mooie displaykwaliteit hebben en dankzij de glazen achterkant echt cool aanvoelen. Daarom is het goed te weten dat de Huawei P10 Lite veel meer te bieden heeft. Het meest opvallende verschil is dat Ben de Huawei P10 Lite ook in goudkleur aanbiedt.

Camera

Huawei heeft de P10 Lite aan de achterkant voorzien van een 12MP camera, de selfie camera biedt een resolutie van 8MP. Wat je maar zelden ziet is een monochroom filter in de camera – zo kan je ook artistieke foto’s in zwartwit maken.

In de Huwai P10 Lite vind je niet de dubbele camerasensor met Leica technologie. Daarmee maak je nóg betere foto’s en als je dat echt belangrijk vindt moet je - ook bij Ben - nog even kijken naar de Huawei P9 – zonder Lite. Maar die kost wel weer wat meer.

Ben heeft met de Huawei P10 Lite een hele mooie middenklasser in de aanbieding: de beste Lite van nu. De Huawei P10 Lite is strak ontworpen mobiele telefoon met prima specificaties voor een schappelijk bedrag.

RhR