18 december 2015
Bianca

Tips voor een betaalbare kerst

Ieder jaar gebeurt het me weer. Naarmate de kerstdagen naderen is het budget alweer aardig op, en ik wil toch een gezellige kerstsfeer in huis en iets feestelijks op tafel kunnen zetten voor mijn familie. De beste bespaartip is natuurlijk om kerst bij iemand anders te vieren, maar ik vind het ook leuk om alles zelf te verzorgen. Daarom heb ik een paar handige tips voor een sfeervol, maar niet te dure kerst.

Doe slim boodschappen

Als het kan raad ik je aan om voor de kerst, bij voorkeur aan het einde van de dag, op de markt de meeste ingrediënten te kopen. Dit scheelt veel geld en aan het einde van de dag kun je vaak veel korting krijgen. Dingen die langer houdbaar zijn, zoals frisdrank of wijn, koop ik meestal ruim van te voren, als het in de aanbieding is. Op het laatste moment inkopen doen kan er voor zorgen dat je goede aanbiedingen mist, waardoor je de volle prijs betaalt.

Bovendien is het voordelig om gerechten klaar te maken met seizoensgroenten en alternatieven te vinden voor duur vlees of vis, of eet vegetarisch. Ik maak bijvoorbeeld krabbenpoten in plaats van kreeft, maar je kunt ook beenham maken in plaats van biefstuk, of vul een kip in plaats van een kalkoen. De hapjes of sausjes kun je het beste zelf maken, dit is veel lekkerder en minder duur, vooral omdat je grotere porties kan maken. Maak bijvoorbeeld zelf tzatziki of hummus. Het ligt voor de hand, maar het is verstandig om boodschappen te doen met een lijstje om impulsaankopen te vermijden. En zorg dat je geen honger hebt tijdens het boodschappen doen, want hierdoor ga je veel meer kopen.

Creëer een gezellige sfeer

Gezellige versiering in huis zorgt toch wel voor het echte kerstgevoel. De ultieme sfeermakers vind ik toch altijd kaarsen. Ik verzamel de lege potjes van augurken of zongedroogde tomaten, zodat ik die kan gebruiken om waxinelichtjes in te doen. Hier haak ik dan een soort jasje omheen, zo creëer je een gezellig sfeerlicht. Het makkelijke is dat je zelf het patroon kan verzinnen. En haken heb ik gewoon geleerd via Youtube.

Als je niet wil haken, kun je met lijm en glitters of decoratiezand ook mooi versierde kaarsenpotjes maken. Dit is heel erg makkelijk en in een paar minuten gemaakt. Je kunt lijm met een beetje water mengen en aanbrengen met een kwastje aan de binnenkant van het potje, doe er glitters in en rol het potje zodat de glitters zijn verdeeld. Als extra decoratie om de kaarsen heen, is het leuk om denne-appeltjes verzamelen in het bos en die te beschilderen. Maar je kunt ze voor een euro ook in de winkel kopen, die zien er net zo leuk uit. En zoek je nog een leuk cadeautje voor iemand? Maak dan een leuk kerspakketje met je zelfgemaakte kerstdecoraties!

Ik hoop dat ik je met mijn tips heb geïnspireerd om in de kerststemming te komen en iets moois op tafel te zetten, zonder veel geld uit te geven. Ik wens je heel veel kook- en knutselplezier en een hele fijne kerst!