16 december 2015
Groeten van Ben

Zelf je simkaart op maat knippen? Niet doen!

Heb jij jouw simkaart zelf op maat geknipt? Misschien ervaar je nu problemen met je bereik, dekking of de snelheid van je internet. Dat kan komen door het knippen. Hieronder leg ik je uit hoe dat kan.

Verschillende type simkaarten

Sinds ik mij in 1999 voorstelde als nieuwe provider is er veel veranderd in de wereld van de mobiele telefoons. En die blijft veranderen. Niet alleen de toestellen, ook de onderdelen in de toestellen. Zoals de simkaart. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat er steeds meer data op kleinere kaartjes past. Hadden de eerste mobiele telefoons allemaal een minisim, bij veel van jullie waarschijnlijk bekend als de ‘normale’ simkaart, tegenwoordig heb je ook de microsim en nanosim.

In elke mobiele telefoon past één type simkaart. Zo past in de iPhone 4 en de Samsung Galaxy S5 mini alleen een microsim. Terwijl in de nieuwere modellen zoals de iPhone 5C juist alleen een nanosim past. Tegenwoordig bied ik de 3-in-1 simkaart aan. Hier kun je zonder knippen een micro- en nanosim uit kunt het normale formaat drukken. Dat is een stuk handiger, want zo weet ik zeker dat iedereen een passende simkaart heeft!

Een beschadigde simkaart

Misschien heb je, voor de introductie van de 3-in-1 simkaart, je simkaart toch zelf op maat geknipt met een schaar of speciale simknipper. In de meeste gevallen levert het eigenhandig knippen geen problemen op, behalve als je naar het nanoformaat gaat knippen. De nanosimkaart is namelijk kleiner dan het koperen contact van een normale of microsimkaart. Als je naar nanoformaat gaat knippen, knip je in het koper van je simkaart. Deze beschadiging kan tot een aantal vervelende gevolgen leiden, zonder dat jij dit direct door hebt:

Zo kun je problemen krijgen met je dekking, omdat je toestel geen stabiele verbinding meer met het 4G-netwerk kan maken. Je internet wordt hierdoor traag en je kunt geen SMS meer ontvangen. Je batterij gaat hierdoor ook nog eens snel leeg, omdat je telefoon steeds opnieuw verbinding aan het zoeken is. Tot slot kan je nanosim vast komen te zitten in je toestel omdat deze een fractie dunner is dan de andere formaten. En deze reparatie valt dan weer niet binnen je garantie.

Wat als ik mijn SIM al heb geknipt?

Ondervind jij (één van) bovenstaande problemen of wil je deze juist voorkomen, dan kun je een nieuwe SIM bij mij bestellen via Ik Ben. Je krijgt dan voor €15,25 een nieuwe simkaart waarbij je, zonder te hoeven knippen, een nanosim kunt uitdrukken.

De groeten van Ben