Skip to main content

Telefoon en Simkaart

Local Break Out

Vanaf 1 juli 2014 kun je in de Europese Unie ook via andere aanbieders bellen, sms’en en internetten. Dat kan op twee manieren.

Met Alternatieve Roaming Provider (ARP) sluit je een roaming abonnement af bij een andere aanbieder. Deze aanbieder moet daarvoor wel een overeenkomst hebben met Ben. Zodra je in de EU en enkele andere landen buiten Nederland belt, gebruikmaakt van sms’jes of internet, doe je dat automatisch via het netwerk van de door jou gekozen roaming provider en worden alle kosten die je maakt in rekening gebracht door deze andere aanbieder. Je krijgt van deze partij dus een aparte factuur. Je abonnement met Ben behoud je voor gebruik in Nederland. Op dit moment zijn er nog geen aanbieders die dit aanbieden en een overeenkomst hebben met Ben.

Met mobiel internet bij lokale provider (Local Break Out) maak je gebruik van mobiel internet via een lokale alternatieve aanbieder. Je koopt eenmalig tegoed van een provider op jouw bestemming in de EU voor gebruik van mobiel internet. Op het LBO-aanbod zijn de voorwaarden van de lokale aanbieder geldig. LBO geldt alleen in het betreffende EU-land en alleen voor mobiel internet. Bellen en sms’en op vakantie blijf je dus doen via Ben. Dit doe je met je eigen telefoonnummer zonder een abonnement af te sluiten bij de lokale aanbieder. Op dit moment zijn er nog geen aanbieders bekend die deze dienst aanbieden.

Dit kan in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. De EU-landen zijn de volgende: België, Bulgarije, Cyprus (met uitzondering van het Turkse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Azoren, Madeira, Canarische Eilanden, Guadeloupe, Martinique, Réunion, Gibraltar, Frans Guyana, Mayotte en Saint Martin.

Om gebruik te kunnen maken van LBO pas je de APN (toegangspunt voor internet) op je mobiele telefoon aan. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar deze pagina
  2. Selecteer je mobiele telefoon
  3. Klik op Internet
  4. Klik op Handmatig instellen en volg de getoonde stappen
  5. Voer bij APN de naam EUinternet in
  6. Selecteer nu het netwerk van de lokale aanbieder waarvan je gebruik wilt maken

Voor specifieke informatie over een LBO-aanbod kun je terecht bij de LBO-aanbieder.

Als je in het buitenland gebruik hebt gemaakt van LBO, moet de APN van je mobiele telefoon in Nederland weer aangepast worden om gebruik te kunnen maken van mobiel internet van Ben. Ga hiervoor naar deze pagina, selecteer je mobiele telefoon en volg de instructies voor het aanpassen van de APN.

Voor LBO heeft je mobiele telefoon de instelling van een aparte APN nodig (deze heet EUinternet). Telefoons waarvoor deze APN niet beschikbaar is, kunnen geen gebruik maken van LBO. Dit geldt bijvoorbeeld voor BlackBerry (uitgezonderd BlackBerry 10).

Local Break Out werkt niet als mobiel internet in het buitenland is geblokkeerd op je mobiele telefoon. Dit kun je aanpassen in de instellingen van je mobiele telefoon. Lees op deze pagina hoe je dit doet.