Skip to main content

Netwerk

NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel voor op de mobiele telefoon.

NL-Alert is het alarmmiddel voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In dit bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. Ga nu naar de NL-Alert instelhulp en stel je mobiele telefoon in.

De overheid stuurt twee keer per jaar een landelijk NL-Alert Controlebericht uit. De uitzending valt samen met de maandelijkse sirenetest (de eerste maandag van de maand om 12.00 uur). Dit bericht wordt dan via het netwerk van Ben verspreid. Het testbericht geeft iedereen de mogelijkheid om te controleren de mobiele telefoon goed ingesteld staat om NL-Alert berichten te ontvangen. Het landelijke controlebericht wordt meestal vooraf gegaan door een mediacampagne van de overheid.

In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen. Het bericht ziet er meestal als volgt uit:

NL-Alert 04-11-2013 12:00: CONTROLEBERICHT. Uw telefoon is juist ingesteld voor NL-Alert. U hoeft niets te doen. Meer informatie op www.nl-alert.nl

Op maandag 4 december 2017 om 12:00 uur zal de overheid wederom een nationale controlebericht via NL-Alert versturen. 

Ja, sinds november 2015 is het mogelijk NL-Alert op jouw 4G mobiele telefoon te ontvangen. 

Om jouw mobiele telefoon voor NL-Alert in te stellen, ga naar de website van NL-Alert: instelhulp.

Apple (iOS) gebruikers opgelet: na elke iOS update van je mobiele telefoon wordt de ontvangst van NL-Alert op jouw iPhone gedeactiveerd. Wil je NL-Alert berichten kunnen ontvangen? Ga naar het instellingenmenu om de ontvangst van Noodberichten in te schakelen. In iOS9: Instellingen > Berichtgeving > Noodmeldingen

  • Je mobiele telefoon is niet geschikt voor het ontvangen van NL-Alert berichten of staat niet goed ingesteld. Ga naar de website van de overheid www.crisis.nl/nl-alert en selecteer instelhulp om te kijken of je mobiele telefoon geschikt is, en instructies te bekijken om jouw mobiele telefoon goed in te stellen.
  • Je bevond je rond 12:00 uur op een plek waar er geen dekking was, of misschien stond je mobiele telefoon uit.

Het NL-Alert testbericht wordt vanuit iedere zendmast gedurende ongeveer 30-60 minuten constant verzonden. Wanneer je je in die periode verplaatst, bijvoorbeeld via auto of trein, kun je verbinding maken met een ander deel van het netwerk dat ook het NL-Alert testbericht uitzendt. Je mobiele telefoon ziet dit als een nieuw bericht en zal dit opnieuw weergeven. Hierdoor kun je hetzelfde bericht dus meerdere keren ontvangen.

NL-Alert is geen dienst waarvoor je je kunt aan- of afmelden. Als je geen berichten wilt ontvangen van NL-Alert, kun je dat zelf instellen op je mobiele telefoon. Kijk voor instructies op de website www.crisis.nl/nl-alert onder ‘Instelhulp’. Ben kan dit niet voor je wijzigen.

Let op! Als je je mobiele telefoon zo instelt dat deze geen berichten meer kan ontvangen van NL-Alert zul je dus ook geen berichten meer ontvangen wanneer er daadwerkelijk een noodsituatie is in je omgeving.