Ben benieuwd 08 februari 2023 5 min. leestijd

Vergelijking: Google Pixel 5a vs Google Pixel 6a

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Zoek je een goede betaalbare telefoon? Eentje die snel, maar ook betaalbaar is? Dan is de Google Pixel 5a of de Google Pixel 6a misschien wel wat voor jou. In dit blog vertel ik je alles over de verschillen, zodat je straks precies weet welke Google Pixel telefoon het beste bij je past.

Even voorstellen

De Google Pixel 5a en de Google Pixel 6a komen allebei uit de Pixel lijn van Google. Google maakt deze telefoons zelf en ze hebben Android als besturingssysteem. Dit is ook van Google. Hierdoor werken de telefoons precies zoals Google bedacht heeft: snel, zuinig en zonder poespas. Ook krijg je jarenlang de nieuwste updates.

Google Pixel 5 en Pixel 6a

Verschillen tussen de Google Pixel 5a en Google Pixel 6a

De Google Pixel 5a en de Google Pixel 6a lijken best veel op elkaar. Ze hebben goede specificaties, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Ik vergelijk beide telefoons hieronder met elkaar.

Ontwerp: hoogwaardig uiterlijk

Het ontwerp van de Google Pixel 6a is flink veranderd ten opzichte van de Google Pixel 5a. De Pixel 6a heeft een karakteristieke brede cameramodule, die past bij het hoogwaardige uiterlijk van de telefoon. De hoeken zijn wat minder afgerond van bij de Pixel 5a.

De Google Pixel 6a heeft een scherm van 6,1 inch en de Google Pixel 5a een scherm van 6,3 inch. Beide groot genoeg om series op te kijken. Met 8,9 millimeter is de Pixel 6a qua formaat iets minder dun dan de Pixel 5a van 7,5 millimeter dun. Qua breedte en hoogte is-ie dan weer 2 millimeter minder breed en hoog. Hierdoor bedien je ’m net wat makkelijker met één hand.

Beide telefoons hebben Gorilla Glass, wat maakt dat ze best tegen een stootje kunnen. Ook hebben de Google smartphones IP67 stof- en waterdichtheid. Dit betekent dat ze voor een halfuur maximaal één meter diep onder water kunnen overleven. Handig wanneer je je telefoon per ongeluk in het zwembad laat vallen op vakantie, maar het is ook weer niet de bedoeling dat je er mee gaat zwemmen.

Scherm: bijna dezelfde goede kijkervaring

De schermen van de Google telefoons verschillen iets in grootte, maar zijn beide groot genoeg om je favoriete spellen op te spelen. Of om een serie te kijken.

De telefoons hebben dezelfde hoge Full HD+-resolutie van 2400 x 1080 pixels. En dankzij OLED-schermtechnologie heb je met beide telefoons een hoge helderheid en felle kleurweergave. Alles voor een goede kijkervaring. Wel is het scherm van de Pixel 6a, ondanks veel overeenkomsten, technisch geoptimaliseerd ten opzichte van de Pixel 5a. Dit maakt de schermprestaties van de Pixel 6a nóg beter.

Specificaties: van snel naar nóg sneller

Gebruik je vaak WhatsApp, lees je het nieuws in nieuwsapps en maak je af en toe een foto? Dan is de Google Pixel 5a een goede keuze. Wil je net iets meer van je telefoon? Dan is de Google Pixel 6a nóg beter. De processor van deze smartphone heeft namelijk een hogere maximale rekenkracht: 2,8 GHz tegenover de 2,4 GHz van de Pixel 5a. Wat dit inhoudt? Apps laden sneller en zwaardere apps werken soepeler. Ook is deze processor, de Tensor chip, door Google zelf ontwikkeld. Hij is perfect afgestemd op Android en daarom extra effectief. Dit maakt de Pixel 6a sneller en zuiniger.

Ook belangrijk: de batterij. De Google Pixel 5a heeft een batterijcapaciteit van 4680 mAh en de Google Pixel 6a een batterij van 4410 mAh. De batterij van de Pixel 5a is dus ietsje groter. Toch is de batterijduur vergelijkbaar. Dit komt omdat de processor van de Pixel 6a effectiever en daarmee zuiniger is. Overdag tussendoor opladen is zo niet snel nodig! Wel zo fijn.

Mooi voordeel: de telefoons hebben allebei een opslaggeheugen van 128 GB. Ruimte genoeg voor al je foto’s, video’s en andere bestanden.

Camera: goede hoofdcamera’s en fijne functies

De camera’s van de Google Pixel 5a en de Google Pixel 6a zijn nagenoeg van dezelfde kwaliteit. Hun hoofdcamera schiet foto’s in 12 megapixel. Het grote verschil? De ultragroothoeklens. Die van de Pixel 5a schiet panorama’s in 16 megapixel, die van zijn opvolger in 12 megapixel.

Dat verschil maakt de Pixel 6a goed met zijn selfiecamera. Die schiet, net als bij zijn voorganger, foto’s in 8 megapixel. Het verschil is dat je een panoramamodus heeft. Zo past iedereen op de groepsselfie! Ook de flitsmodus is beter op de Google Pixel 6a.

Beide telefoons hebben fijne functies om je foto’s nog beter te maken. Met Night Sight maak je ook ’s nachts en op plekken met weinig licht mooie plaatjes en de Cinematic Pan functie zorgt voor stabiele en vloeiende video-opnames. Een heel handige functie op de Google Pixel 6a is de Magic Eraser. Hiermee kun je ongewenste objecten gemakkelijk uit je foto weggummen.

Extra’s: vertaal live met de Pixel 6a

De Google Pixel 6a heeft de functie Live Vertalen. Hiermee kun je teksten en gesprekken naar het Nederlands vertalen. Ook kun je informatieborden real-time vertalen als je je camera erop richt. Heel handig als je vaak op reis bent.

Vergelijk zelf de specificaties van de Google Pixel 5a en de Google Pixel 6a

 Google Pixel 5aGoogle Pixel 6a 
Datum van uitkomst 26 augustus 2021 21 juli 2022
Afmetingen 154,9 x 73,7 x 7,6 millimeter152,2 x 71,8 x 8,9 millimeter  
Gewicht 183 gram 178 gram 
Gebruikte materialen Glazen voorkant, aluminium achterkant en frameGlazen voorkant, plastic achterkant, aluminium frame
Schermformaat 6,34 inch 6,1 inch 
Schermresolutie 2400 x 1080 pixels 2400 x 1080 pixels 
Schermtype OLED OLED 
Processor Qualcomm Snapdragon 765G: 1x 2,4 GHz, 1x 2,2 GHz & 6x 1,8 GHzGoogle Tensor: 2x 2,8 GHz, 2x 2,25 GHz & 4x 1,8 GHz
5G? Ja Ja 
Werkgeheugen 6 GB 6 GB 
Opslaggeheugen 128 GB 128 GB 
Batterij 4680 mAh 4410 mAh 
Besturingssysteem Android 11, te upgraden naar Android 13Android 12, te upgraden naar Android 13
Hoofdcamera 1 12 megapixel: f/1,7 diafragma, 1/2,55” sensorgrootte, optische beeldstabilisatie12 megapixel: f/1,7 diafragma, 1/2,55” sensorgrootte, optische beeldstabilisatie
Ultragroothoekcamera 16 megapixel: f/2,2 diafragma, 119 graden-hoek12 megapixel: f/2,2 diafragma, 114 graden-hoek
Selfiecamera 8 megapixel: f/2,0 diafragma8 megapixel: f/2,0 diafragma
Vingerafdruksensor? JaJa
Beschikbare kleuren ZwartZwart, wit, groen 

Welke Google smartphone kies jij?

En, weet je na deze vergelijking al welke van deze twee Pixel telefoons jouw favoriet is? Qua beeldkwaliteit en hoeveelheid opslag zijn de Google Pixel 6a en de Google Pixel 5a allebei top. Wil je net wat meer vragen van je telefoon? Dan is de Google Pixel 6a de betere optie. Ook qua camerafuncties heeft hij je net iets meer te bieden. Ook is hij sneller. Deze telefoon is in combinatie met een telefoonabonnement bij mij verkrijgbaar.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vergelijking: Samsung Galaxy A55 vs Galaxy A35

Ontdek de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee Samsung telefoons.

Samsung met goede camera: de 3 beste telefoons

Met deze drie Samsung telefoons maak je altijd een goede foto.

Vergelijking: OPPO Reno10 vs Samsung Galaxy S23

OPPO en Samsung maken goede Android telefoons. De OPPO Reno10 en de Samsung Galaxy S23...

De 8 beste apps om foto’s mee te bewerken in 2024

Ik zet 8 goede apps om foto’s mee te bewerken voor je op een rij.

5 redenen om een OPPO telefoon te kiezen

Ontdek de voordelen van een OPPO telefoon.