welke telefoon past bij mij
Ben benieuwd 12 februari 2024 5 min. leestijd

Welke telefoon past bij mij?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Het moment is daar: je mag een nieuwe telefoon uitzoeken. Leuk! Maar soms ook een beetje lastig. Er zijn veel dingen waar je op kunt letten. Hoe weet je welke telefoon echt bij je past? Ik ga je helpen. Ik vertel je per onderdeel van een telefoon wat belangrijk is. Zo weet je straks het antwoord op de vraag: welke telefoon past bij mij?

Zo ontdek je welke telefoon bij je past

De grote vraag in de zoektocht naar je nieuwe telefoon: waar begin je? Geen paniek. Ik leg je per onderdeel van je telefoon uit waar je op kunt letten. Van de grootte van het scherm tot de cameramogelijkheden.

Een grote of kleine telefoon?

Ik heb veel grote telefoons met mooie schermen voor je. Maar ook kleine telefoons. Voor ieder wat wils. Een grote telefoon is minimaal 160 millimeter hoog, zoals de OPPO A98. Deze meet 165,6 millimeter. Kleine telefoons zijn vaak rond de 150 millimeter hoog. De kleinste die ik voor je heb? Dat is de iPhone SE (2022). Die is 138,4 millimeter. Het voordeel van kleine telefoons is dat ze vaak lekker in de hand liggen. Zo bedien je een telefoon makkelijk met één hand. Ook passen ze makkelijk in je broekzak.

Aan de andere kant: hoe groter de telefoon, hoe groter vaak het scherm. Ook dat heeft zo zijn voordelen. Bijvoorbeeld voor het kijken van series of het spelen van spelletjes. Al zegt de grootte niet alles over hoe scherp en kleurrijk het beeld is. Een Amoled-scherm is bijvoorbeeld iets kleurrijker dan een LCD-scherm. Wat vind jij belangrijk? Door een keuze te maken qua grootte, vallen veel telefoons al af.

Android of iOS?

Een andere keuze is het besturingssysteem van je telefoon. Kies je iOS van Apple voor de iPhone, of Android voor andere telefoons? Het voordeel van iOS is dat het snel, gebruiksvriendelijk en zuinig is. En dat je vaak vijf jaar lang de laatste versie krijgt. Zo blijft je iPhone goed beveiligd en in topconditie. Bij een Android telefoon krijgen de topmodellen meestal twee software-updates en twee jaar lang beveiligingsupdates. Voor goedkopere modellen geldt dit niet altijd. Dat komt omdat de Android-update per type telefoon op maat moet worden gemaakt. Dat kost fabrikanten veel tijd.

Fijn aan Android: het heeft veel personalisatiemogelijkheden en een extra groot app-aanbod. Ook is dit besturingssysteem in elke prijscategorie beschikbaar. Wat je budget ook is, er is altijd een goedkope mobiel beschikbaar.

iPhone
15

De iPhone 15 is snel, compact en maakt mooie foto’s. Hij is bij mij verkrijgbaar in allerlei leuke kleuren.

Apple iPhone 15 Zwart Apple iPhone 15 Blauw Apple iPhone 15 Groen Apple iPhone 15 Geel Apple iPhone 15 Roze
vanaf € 40,00/mnd

Hoe weet je of een telefoon snel is?

Natuurlijk is ook de snelheid belangrijk. Van iPhones weet je sowieso dat ze snel zijn. Met Android telefoons is dat lastiger te bepalen. Hoe je daarachter komt? Je kunt kijken welke processor er in de telefoon zit. Dit bepaalt voor een groot deel hoe snel hij is.

Hoe meer rekenkracht de processor heeft, hoe sneller je telefoon werkt. Dit kun je zien aan het aantal GHz. Hoe hoger dat is, hoe sneller je telefoon. De OPPO Reno10 bijvoorbeeld heeft een Mediatek Dimensity 7050 processor met een kloksnelheid van maximaal 2,6 GHz. Dat is heel snel. Waarom dit handig is? Je kunt de zwaarste apps en games gebruiken zonder dat je telefoon ook maar een seconde hapert. 

Naast de processor is ook het werkgeheugen belangrijk. Dit bepaalt hoe snel je tussen apps schakelt. Hoe groter het werkgeheugen, hoe sneller dat gaat. De OPPO Reno10 heeft 8 GB werkgeheugen. Daarmee schakel je snel tussen bijvoorbeeld je WhatsApp en je favoriete nieuws-app.

OPPO
Reno10

De OPPO Reno10 ziet er mooi uit en is heel snel. Ook heeft hij een mooi 6,7-inch scherm.

OPPO Reno 10 Grijs
vanaf € 28,00/mnd

Veel opslag of een grote batterij?

Sla je veel foto’s, video’s en andere bestanden op? Dan is genoeg opslaggeheugen geen overbodige luxe. Ik heb telefoons met een heleboel opslag voor je. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je geheugen snel vol is. De Google Pixel 7a is er bijvoorbeeld een met veel geheugen: maar liefst 128 GB.

Dan de batterij. Ook een belangrijk onderdeel. Hier geldt: hoe meer mAh, hoe groter de batterij. En hoe minder snel je ’m in principe hoeft op te laden. De Samsung Galaxy A54 heeft bijvoorbeeld een grote batterij van 5000 mAh. Daar kun je de hele dag mee appen, bellen en muziek luisteren. Zonder tussendoor op te laden.

Toch zegt alleen een grote batterij niet alles. Stel: je hebt twee telefoons met dezelfde batterij, maar het ene model heeft een scherm met een hogere resolutie. Dan kan dat de batterijduur beïnvloeden en gaat je telefoon sneller leeg. Ook iets om op te letten.

Google
Pixel 7a

Als je op zoek bent naar een telefoon met veel geheugen, zit je met de Google Pixel 7a goed. Voor welke kleur ga jij?

Google Pixel 7a Zwart Google Pixel 7a Blauw
vanaf € 26,00/mnd

Single of dual sim?

Met dual sim gebruik je twee simkaarten op één telefoon. Zo ben je op één mobiele telefoon bereikbaar op twee verschillende nummers. Handig als je een privé- en zakelijk telefoonnummer hebt. Ook handig: met dual sim kun je buiten Europa een lokale Prepaid simkaart halen. Zo kun je voor een vast, laag en lokaal tarief bellen en internetten.

Als je graag dual sim wilt, zit je met een Android telefoon goed. Heel veel Android telefoons hebben dit. Bij een iPhone gaat het iets lastiger. Je hebt dan een eSIM nodig, maar je provider moet dat wel ondersteunen. 

Vind je mooie foto’s belangrijk?

Als je graag professioneel uitziende foto’s maakt met je telefoon, is de camera belangrijk. Een telefoon kan op meerdere vlakken uitblinken op cameragebied. Zoals een goede hoofdcamera, aanvullende camera’s en handige opties die je helpen het perfecte plaatje te schieten.

Zo heb je de ultragroothoeklens om extra brede foto’s te maken. Ideaal om je hele familie op de foto te zetten. Of een mooi landschap. Met een telelens haal je objecten die ver weg staan dichterbij. En je hebt optisch inzoomen voor prachtige close-ups. Of wat dacht je van een stabilisatiefunctie om je video’s scherp te houden? Een voorbeeld van een telefoon met al deze aanvullende camera’s en opties? Dat is de Samsung Galaxy S23

Samsung
Galaxy S23

De Samsung Galaxy S23 maakt op elk moment van de dag de mooiste foto’s. Zelfs bij felle zon en weinig daglicht.

Samsung Galaxy S23 Zwart Samsung Galaxy S23 Cream Samsung Galaxy S23 Groen Samsung Galaxy S23 Lavender
vanaf € 35,00/mnd

Welke telefoon is jouw favoriet?

Welke telefoon het beste bij je past, hangt dus helemaal af van je eigen voorkeur. Ga je voor professionele foto’s of juist dat grote, heldere scherm? Of vind je de batterijduur het belangrijkst? Alle bovenstaande telefoons zijn bij mij verkrijgbaar in combinatie met een telefoonabonnement. Of kies voor Sim Only.  

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Samsung met goede camera: de 3 beste telefoons

Met deze drie Samsung telefoons maak je altijd een goede foto.

Vergelijking: OPPO Reno10 vs Samsung Galaxy S23

OPPO en Samsung maken goede Android telefoons. De OPPO Reno10 en de Samsung Galaxy S23...

De 8 beste apps om foto’s mee te bewerken in 2024

Ik zet 8 goede apps om foto’s mee te bewerken voor je op een rij.

5 redenen om een OPPO telefoon te kiezen

Ontdek de voordelen van een OPPO telefoon.

iPhone 15 en meer: 5 telefoons met goede camera

Een telefoon met goede camera vinden? In dit blog zoek ik 5 smartphones voor je uit!