iphone se of iphone 12 vergelijking
Ben benieuwd 03 mei 2022 5 min. leestijd

Vergelijking: iPhone SE of iPhone 12?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Liefhebber van Apple? De iPhone SE en iPhone 12 zijn razend populair en beide bij mij te koop. Twijfel je welke je wil? Ik help je een handje. In dit blog lees je wat de verschillen zijn tussen de iPhone SE en iPhone 12.

Even voorstellen

Aangenaam, dit zijn de iPhone SE en iPhone 12. Beide ijzersterke iPhone modellen waarbij je waar krijgt voor je geld. Deze derde generatie iPhone SE is de eerste iPhone die Apple in 2022 uitbracht. De iPhone 12 is een echt pronkstuk van de fabrikant uit 2020. De ene is alleen net even anders dan de ander. Ik leg je graag uit waar het verschil precies in zit.

De verschillen tussen de 3e generatie iPhone SE uit 2022 en iPhone 12

De derde generatie van de iPhone SE is nu al een echte klassieker. Maar ook de iPhone 12 is een groot succes. Waarin verschillen de telefoons? En welke voordelen hebben ze met elkaar gemeen?  Ik vertel je graag meer!

Verschillend ontwerp

Je kunt niet om het verschil in uiterlijk heen. De iPhone SE heeft het klassieke uiterlijk zoals je van eerdere iPhone modellen nog kent. De ronde vormen en de enkele camera zijn nog steeds aanwezig. Ook de thuisknop met Touch ID blijft kenmerkend voor dit klassieke model. Deze derde generatie iPhone SE uit 2022 is in drie kleuren te krijgen: zwart, wit en rood. Zijn afmetingen? 138,4 bij 67,3 millimeter en de telefoon is 6,3 millimeter dun. Hij weegt 144 gram.

De iPhone 12 is ook in drie kleuren bij mij verkrijgbaar: zwart, blauw en wit. Het grote verschil? De dunne randen rondom het scherm. Deze iPhone daarmee een extra modern uiterlijk. De iPhone 12 is 146,7 millimeter hoog en 71,5 millimeter breed. Een slagje groter dan de iPhone SE. Hij is ietsje minder dun – 7,4 om 7,3 millimeter – en weegt 164 gram.

Oh, groot voordeel van de iPhone 12? De voorkant is van een Ceramic Shield. Hiermee is je scherm extra goed beschermd tegen vallen en stoten. Een grote plus!

iphone se of iphone 12 vergelijking apple

Belangrijk verschil in scherm

Qua formaat verschillen de telefoons niet veel van elkaar. Toch zien ze er allebei totaal anders uit. Hoe dat komt? Door het scherm! Die in de iPhone 12 is een stuk groter dan die in de derde generatie iPhone SE. Komt door de dunne schermranden.

Het scherm van de iPhone SE is met 4,7 inch compact. Dat van de iPhone 12? Met 6,1 inch een behoorlijk stuk groter. Ook het verschil in resolutie is groot. De iPhone SE heeft een schermresolutie van 1334 x 750 pixels. Daarmee kijk je video’s in HD-kwaliteit. De iPhone 12 heeft een veel hogere resolutie: 2532 x 1170 pixels. Wil je video’s in Full HD-kwaliteit kijken? Dan is dit de beste iPhone voor je!

Zoals je kunt lezen, zijn er nogal wat verschillen in scherm. Maar wist je dat ik nog niet eens het grootste verschil heb besproken? Dat is het verschil in schermtechnologie. De iPhone SE gebruikt LCD, de iPhone 12 OLED. Wat jij daarvan merkt? OLED heeft een hogere helderheid, fellere kleurweergave en groter contrast.

iPhone SE camera vs. iPhone 12 camera

Zowel de iPhone SE als iPhone 12 hebben echte topcamera’s. Ze hebben allebei een hoofdcamera die foto’s maakt in 12 megapixel. Het verschil? Aan de achterkant heeft de iPhone 12 een tweede camera. Ook deze maakt beelden in 12 megapixel, maar heeft een ultragroothoeklens. Deze camera heeft 120 graden zicht. Je voordeel? Iedereen past op de groepsfoto!

Aan de voorkant hebben beide iPhone modellen een selfiecamera. Die van de iPhone SE schiet foto’s in 7 megapixel, die van de iPhone 12 in 12 megapixel. Dit betekent dat de selfies met deze camera iets meer details bevatten. Al met al biedt de iPhone 12 door zijn ultragroothoekelens en betere selfiecamera meer cameramogelijkheden.

Toch delen de twee iPhone modellen ook veel voordelen. Zo hebben ze allebei Deep Fusion. Deze superslimme techniek van Apple gebruikt kunstmatige intelligentie om je altijd aan het perfecte plaatje te helpen. Ook hebben de hoofdcamera’s optische beeldstabilisatie. Hartstikke handig, want zo zijn je video’s niet zo schokkerig. De portretmodus is ook om je vingers bij af te likken. Zo maak je gedetailleerde foto’s met een mooi scherptediepte-effect dat je gezicht extra goed naar voren laat komen.

Specificaties en snelheid

Dit duo gaat zo snel als het licht. Welke iPhone de race wint? Dat is de iPhone SE. Deze telefoon heeft de superkrachtige en energiezuinige Apple A15 Bionic processor. Maar vergis je niet: ook de iPhone 12 gaat als de brandweer. Deze heeft de Apple A14 Bionic processor uit 2020, die ook nu met gemak met de allerbeste mee kan.

Qua batterij wint de iPhone 12 de strijd. Zo kun je met dit toestel tot zeventien uur video afspelen, terwijl dat met de iPhone SE tot 15 uur kan. Draadloos opladen? Dat kan met de iPhone 12. Voor het opladen van de iPhone SE heb je een kabel nodig. Wil je veel opslagruimte? Je kunt de iPhone SE en iPhone 12 allebei kopen met 64 of 128 GB.

iPhone SE of iPhone 12: zelf specificaties vergelijken

Benieuwd naar alle specs van de iPhone SE en iPhone 12? Dat kan ik me voorstellen. In dit overzicht kun je alles nog even rustig nalezen. Zo weet je zeker dat je op de hoogte bent van alle verschillen én overeenkomsten van deze twee Apple telefoons.

 iPhone SEiPhone 12 
Datum van uitkomst 8 maart 2022 13 oktober 2020
Afmetingen 138,4 x 67,3 x 7,3 millimeter146,7 x 71,5 x 7,4 millimeter 
Gewicht 144 gram164 gram 
Gebruikte materialen Glazen voor- en achterkant, aluminium frameGlazen voor- en achterkant, aluminium frame
Schermformaat 4,7 inch6,1 inch 
Schermresolutie 1334 x 750 pixels2532 x 1170 pixels 
Schermtype LCDOLED
Processor Apple A15 BionicApple A14 Bionic
Opslaggeheugen 64/128 GB64/128 GB
Batterij 1821 mAh2815 mAh 
Besturingssysteem iOS 15iOS 14 (te updaten naar iOS 15)
Hoofdcamera 1 12 megapixel met f/1,8 diafragma12 megapixel met f/1,6 diafragma
Hoofdcamera 2 12 megapixel ultragroothoeklens, met f/2,4 diafragma en 120 graden-hoek
Selfiecamera  7 megapixel met f/2,2 diafragma12 megapixel met f/2,2 diafragma
Ontgrendelingsmethode Touch IDFace ID
Beschikbare kleuren Zwart, wit en roodZwart, blauw en wit

iPhone SE vs. iPhone 12: wie wint?

Beide telefoons hebben zo hun voordelen. Zoek je een compacte telefoon die net zo snel is als de allerduurste iPhone? Dan is de derde generatie iPhone SE uit 2022 een perfecte match. Toch behoefte aan een grotere telefoon, meer cameramogelijkheden en een beter scherm? Dan kan ik je de iPhone 12 van harte aanbevelen.

iPhone
12

Supersnel, met een groot scherm en extra veel cameramogelijkheden. Dat is waar je bij de iPhone 12 op kunt rekenen. Nu bij mij te kopen met betaalbaar abonnement!

Apple iPhone 12 64GB Zwart
vanaf € 29,00/mnd
Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Samsung met goede camera: de 3 beste telefoons

Met deze drie Samsung telefoons maak je altijd een goede foto.

Vergelijking: OPPO Reno10 vs Samsung Galaxy S23

OPPO en Samsung maken goede Android telefoons. De OPPO Reno10 en de Samsung Galaxy S23...

De 8 beste apps om foto’s mee te bewerken in 2024

Ik zet 8 goede apps om foto’s mee te bewerken voor je op een rij.

5 redenen om een OPPO telefoon te kiezen

Ontdek de voordelen van een OPPO telefoon.

iPhone 15 en meer: 5 telefoons met goede camera

Een telefoon met goede camera vinden? In dit blog zoek ik 5 smartphones voor je uit!