telefoon repareren
Ben bewust 17 februari 2022 4 min. leestijd

Telefoon repareren? Hier moet je op letten

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Is je telefoon gevallen? Of is er een onderdeel kapot? Dan wil je natuurlijk niet meteen een nieuwe kopen. Dat zou zonde zijn. Vaak kun je een kapot onderdeel van je telefoon repareren. Hoe? Daar ga ik het met je over hebben.

Welke onderdelen van je telefoon kun je repareren?

Je kunt een heleboel onderdelen van je telefoon (laten) repareren. Gelukkig maar. Anders moet je meteen een nieuwe kopen. Dat zou zonde zijn. Van je telefoon en voor je portemonnee.

Het scherm

Een kapot scherm is vervelend. Het ziet er niet mooi uit en je telefoon reageert misschien minder goed op je aanrakingen. Maar om dan meteen een nieuwe telefoon te kopen? Zonde! Je kunt het scherm laten repareren. Zo lijkt het weer alsof je hem net hebt gekocht!

Camera’s

Met veel smartphones maak je de mooiste beelden. Als de camera dan opeens niet meer werkt, is dat vervelend. Goed nieuws: ook je camera kun je vervangen. Zo maak je snel weer mooie foto’s of gaat beeldbellen weer zoals je gewend was.

Speaker

Ook de speaker van je telefoon kan stuk. Bellen via de luidspreker gaat dan niet meer. Net als het kijken van video’s met geluid. Het kan gebeuren dat de speaker stuk gaat als je telefoon wat ouder is. Vervelend, maar zeker niet het einde van de wereld. Laat de speaker vervangen en hij kan weer jaren mee.

Microfoon

Zonder microfoon kun je niet bellen. Onhandig als die stuk gaat. Gelukkig kun je ook die laten vervangen. Zo bel je weer als vanouds.

Kabelingang

Een reden waarom mensen een nieuwe telefoon willen kopen is omdat de kabelingang stuk is. Dit betekent dat je telefoon niet goed meer oplaadt. Soms is stof of ander vuil de oorzaak. Maak daarom eerst de kabelingang schoon met een tandenstoker. Laadt je telefoon daarna nog niet op? Dan kun je de kabelingang laten vervangen.

Waar moet je op letten als je je telefoon laat repareren?

Je kunt je telefoon bij een heleboel winkels laten repareren. Vooraf is het slim om een paar dingen te vragen aan de reparateur. Of hij je telefoon repareert met originele onderdelen bijvoorbeeld. Dat is belangrijk, want zo blijft de kwaliteit van je telefoon goed.

Vraag ook hoe het zit met onderzoekskosten. Een reparateur checkt vaak eerst of het mankement aan je telefoon onder de garantie valt. Is dat niet zo? Dan moet je de reparatie zelf betalen, inclusief onderzoekskosten.

Ook slim: vraag of je een leentelefoon mag gebruiken. Handig als je door de reparatie voor langere tijd zonder telefoon komt te zitten. Zo blijf je bereikbaar.

Hoe zit het met garantie?

Wanneer je telefoon buiten je schuld om kapot gaat heb je misschien recht op garantie. Dit moet natuurlijk wel binnen de garantieperiode gebeuren. Veel telefoons hebben een of twee jaar fabrieksgarantie. Hier controleer je hoe het met je Apple garantie zit. Met uitzondering van de duurzame Fairphone 4: die heeft maar liefst vijf jaar garantie.

Ga voor de reparatie naar de winkel waar je de telefoon kocht. Als je telefoon onder de garantie valt, heb je recht op een reparatie. Zonder dat je hiervoor extra betaalt.

Inboedelverzekering en je telefoon repareren, hoe zit dat?

Het kan ook zijn dat het je eigen schuld is dat de telefoon kapot is. Dan valt de reparatie niet onder de garantie. En moet je betalen voor de telefoonreparatie. Tenzij je een aanvullende verzekering hebt afgesloten voor je telefoon. Dan vergoedt de verzekering de reparatiekosten. Wanneer iemand anders je telefoon beschadigt, kun je de reparatiekosten terugvragen via zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering.

Wanneer is je telefoon niet te repareren?

Is je telefoon total loss? Bijvoorbeeld door een val van grote hoogte of een duik in het water? Vraag je jezelf dan af of hij nog te redden is. Er kunnen veel verschillende onderdelen stuk zijn, waardoor repareren lastig of te duur wordt.

zelf telefoon repareren tips

Zelf je telefoon repareren? Ook mogelijk!

Met twee rechterhanden kun je ook zelf aan de slag gaan. Hoe je je telefoon repareert? Check het snel!

Speciaal gereedschap in huis halen

Voor telefoonreparaties heb je speciaal gereedschap nodig. Op internet zijn vaak uitgebreide reparatiesets beschikbaar. Met daarin bijvoorbeeld zuignappen, om het scherm los te krijgen. En piepkleine schroevendraaiers, om onderdelen los te schroeven.

De juiste onderdelen bestellen

Goed gereedschap is één, maar je moet ook de onderdelen in huis halen. Zoek online voor de vervangbare onderdelen. En check of dit originele onderdelen zijn, van het merk zelf. Dat is belangrijk. Zodra de onderdelen binnen zijn, kun je beginnen met het repareren.

Uitlegvideo’s en instructies bekijken

Naast goed gereedschap en de juiste onderdelen heb je de juiste instructies nodig. Gelukkig vind je op YouTube veel instructievideo’s waarin je kunt zien hoe je je telefoon repareert. Ook iFixit is een goede website voor hulp bij het repareren van je telefoon.

Je telefoon repareren of een nieuwe kopen?

Zo. Nu weet je alles over je telefoon repareren. Ga je toch liever voor een nieuwe telefoon? Dat kan ook. Bij mij koop je de beste betaalbare telefoons met een heel goedkoop abonnement.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Een in case of emergency contact instellen

Ik vertel je wat een ICE contact is en hoe je het instelt op je telefoon.

Pak je rust met de Niet storen functie op je iPhone

Ontdek hoe je de rust pakt door Niet storen aan te zetten.

Spotify Family: deel je abonnement met het gezin

Met Spotify kun je altijd en overal genieten van je favoriete muziek. Wist je al...

OPPO of Samsung: welke telefoon kies je?

Ga je voor een nieuwe telefoon van OPPO of toch voor een Samsung telefoon?

Veilige modus: wat is het en hoe werkt het?

Los je problemen op door je telefoon in de veilige modus op te starten.