Ben bewust 03 juli 2023 3 min. leestijd

Hoe kun je een telefoonnummer zoeken?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Ben of word je gebeld en wil je weten wie het is? Je kunt het telefoonnummer zoeken. Ik zocht de vijf beste manieren voor je uit om een telefoonnummer na te gaan door omgekeerd te zoeken op (mobiele) nummers. Zo weet je van wie dit Nederlandse of internationale telefoonnummer is.

5 manieren om een telefoonnummer te zoeken

Je kunt op vijf manieren proberen een telefoonnummer te achterhalen. Handig als je wilt weten van wie het telefoonnummer is voordat je terugbelt.

Manier 1: telefoonnummer nagaan via WhatsApp

Je kunt vaak makkelijk een 06-nummer achterhalen via WhatsApp. Ben je gebeld door een mobiel nummer? Voeg dit nummer toe aan je contacten en open WhatsApp. Start een nieuw gesprek en zoek het opgeslagen contact op. Druk op de profielfoto om te zien wie erop staat. Herken je diegene? Bingo. Dit is vaak de beste manier om een mobiel nummer van iemand te zoeken.

Manier 2: telefoonnummer omgekeerd zoeken via online telefoongidsen

Vroeger had elk huishouden er één: een telefoongids. Digitaal zijn deze nog steeds beschikbaar. Je kunt makkelijk een telefoonnummer zoeken via zo’n online telefoongids. Ik vond drie goede keuzes:

Manier 3: omgekeerd zoeken op mobiel nummer via Google

Google is een andere manier om te weten van wie dit telefoonnummer is dat je belt. Zeker als je denkt dat een bedrijf je belt. Deze telefoonnummers beginnen vaak met 088. Extra tip: plaats het telefoonnummer tussen aanhalingstekens. Google zoekt dan exact op dit telefoonnummer. De beste manier om extra precies een telefoonnummer te zoeken. Bijvoorbeeld:

  • “088-12345678”
  • “088 12345678”
  • “088 123 456 78”

Manier 4: telefoonnummer achterhalen via Facebook

Facebook is ook een slimme manier om een telefoonnummer te achterhalen. Veel mensen maken hun Facebook account aan met hun mobiele nummer. Vaak hebben mensen dit nummer niet afgeschermd. Zoek in Facebook op het nummer dat je heeft gebeld. Wie weet vind je zo het profiel van de persoon achter dit telefoonnummer.

Manier 5: via ACM achterhalen welk bedrijf je belt

Meestal weet je wie je belt. Want de meeste mensen die je bellen, ken je waarschijnlijk. Die staan in je contacten. Daarom zijn de voor jou onbekende bellers vaak bedrijven. Vaak achterhaal je zo’n nummer door erop te googelen. Lukt dat niet? Dan kun je het ook via de Autoriteit Consument en Markt proberen. Die heeft een online database van telefoonnummers die gekoppeld zijn aan bedrijven die particulieren telefonisch contacten. De ACM heeft een Excel-bestand waarin je nummers kunt doorzoeken. Dat wordt regelmatig geüpdatet.

Hoe je een nummer vindt in dit grote bestand? Download en open dit bestand op je computer of laptop en gebruik de zoekfunctie. Op Windows is dat ‘ctrl + f’, op Mac ‘cmd + f’. Typ nu het telefoonnummer in. Heb je resultaat? Dan zie je ook bij welk bedrijf dit nummer hoort.

Gebeld door onbekend buitenlands nummer? Pas op met terugbellen

De manieren hierboven helpen je de beller te achterhalen zonder terug te bellen. Je kunt er natuurlijk ook achter komen door het telefoonnummer terug te bellen. Als je je daar goed bij voelt. 

Wees hiermee wel voorzichtig als het om een buitenlands telefoonnummer gaat. Er is dan een grotere kans op telefonische oplichting, genaamd wangiri fraude. Als je zo’n nummer belt, lijkt er niet te worden opgenomen. In werkelijkheid speelt er een bandje af dat de kiestoon blijft afspelen. Zo lijkt het alsof je oproep niet wordt beantwoord, terwijl je in werkelijkheid al een (duur) buitenlands servicenummer belt.

Dit kun je doen als je telefonisch wordt lastiggevallen

Belt iemand of een bedrijf je te pas en te onpas? En wil je dat dit stopt? Je kunt diegene dit persoonlijk laten weten of het telefoonnummer blokkeren. Bij bedrijven kun je een beroep doen op het recht van verzet. Als je tegen het bellende bedrijf zegt dat je niet meer gebeld wilt worden, is het verplicht om je niet meer te bellen.

Valt een persoon je telefonisch lastig en helpt het blokkeren van het telefoonnummer niet? Je kunt dan telefonisch overlast doorgeven aan mij. Vul daarvoor het formulier in. Het is belangrijk dat je de belletjes opneemt. Anders kan ik ze niet registreren. Nadat je het formulier inlevert bij mijn Klantenservice, kan een van mijn collega’s de beller aanspreken op diens gedrag.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pak je rust met de Niet storen functie op je iPhone

Ontdek hoe je de rust pakt door Niet storen aan te zetten.

Spotify Family: deel je abonnement met het gezin

Met Spotify kun je altijd en overal genieten van je favoriete muziek. Wist je al...

OPPO of Samsung: welke telefoon kies je?

Ga je voor een nieuwe telefoon van OPPO of toch voor een Samsung telefoon?

Veilige modus: wat is het en hoe werkt het?

Los je problemen op door je telefoon in de veilige modus op te starten.

Verbeter je wifiverbinding met een wifi analyzer

Ik vertel je wat je kunt doen met een wifi analyzer