Ben benieuwd 02 maart 2023 4 min. leestijd

Vergelijking: OPPO Reno8 vs OPPO Find X5 Lite

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Zoek je een telefoon die onmisbare eigenschappen heeft, maar ook betaalbaar is? Dan is de OPPO Reno8 misschien wel wat voor jou. Of de OPPO Find X5 Lite. Beide telefoons zijn goed en zien er mooi uit. Wel zijn er een aantal belangrijke verschillen. In dit blog vertel ik je er alles over, zodat je straks precies weet welke OPPO telefoon bij jou past.

Even voorstellen

De OPPO Reno8 en de OPPO Find X5 Lite zijn twee betaalbare smartphones van OPPO. Allebei hebben ze een grote batterij van 4500 mAh en een goede 32 megapixel-selfiecamera. Verschillen zijn er ook. Daar ga ik het met je over hebben. Zo weet jij precies welke telefoon het beste is voor welk gebruik.

Vergelijk zelf de specificaties van de OPPO Reno8 en de OPPO Find X5 Lite

 OPPO Find X5 LiteOPPO Reno8
Datum van uitkomst 24 maart 202225 juli 2022
Afmetingen 160,6 x 73,2 x 7,8 millimeter160,6 x 73,4 x 7,7 millimeter  
Gewicht 173 gram 179 gram 
Gebruikte materialen Glazen voorkant, plastic achterkant, aluminium frameGlazen voorkant, plastic achterkant, aluminium frame
Schermformaat 6,43 inch 6,4 inch 
Schermresolutie Full HD+: 2400 x 1080 pixels Full HD+: 2400 x 1080 pixels 
Schermtype AMOLEDAMOLED
Processor Mediatek Dimensity 900: 2x 2,4 GHz & 6x 2,0 GHz Mediatek Dimensity 1300: 1x 3,0 GHz, 3x 2,6 & 4x 2,0 GHz 
5G? Ja Ja 
Werkgeheugen 8 GB 8 GB 
Opslaggeheugen 256 GB 128 GB 
Batterij 4500 mAh 4500 mAh 
Besturingssysteem Android 11Android 12
Hoofdcamera 1 64 megapixel: f/1,7 diafragma, 1/2,0” sensorgrootte, autofocus50 megapixel: f/1,8 diafragma, 1/1,56” sensorgrootte, autofocus
Ultragroothoekcamera 8 megapixel: f/2,3 diafragma, 119 graden-hoek8 megapixel: f/2,2 diafragma, 112 graden-hoek
Macrolens2 megapixel, f/2,4 diafragma2 megapixel, f/2,4 diafragma
Selfiecamera 32 megapixel: f/2,4 diafragma32 megapixel: f/2,4 diafragma, 1/2,74” sensorgrootte
Vingerafdruksensor? JaJa
Beschikbare kleuren ZwartZwart, goud

Verschillen en overeenkomsten tussen de OPPO Reno8 en OPPO Find X5 Lite

Deze OPPO telefoons lijken veel op elkaar, maar er zijn ook een aantal belangrijke verschillen. Hieronder vergelijk ik beide telefoons met elkaar.

Ontwerp: strak en minimalistisch 

Ik kan je meteen verklappen: beide telefoons zien er strak uit. Ze zijn dun en voelen licht aan in je hand. De OPPO Find X5 Lite is 160,6 millimeter hoog en 73,2 millimeter breed. Een klein verschil met de OPPO Reno8 Lite, die even hoog is, maar een fractie breder is: 73,4 millimeter. Bijna even groot dus. 

Ook qua gewicht merk je niet veel verschil. De OPPO Find X5 Lite is met zijn 173 gram ietsje lichter ten opzichte van de OPPO Reno8, die 179 gram is. Vind je de kleur belangrijk? De OPPO Find X5 Lite is bij mij in het zwart verkrijgbaar en de OPPO Reno8 in het zwart en goud. Aan de voorkant verschillen de telefoons nauwelijks qua uiterlijk. De cameramodules aan de achterkant zien er anders uit. Zo onderscheid je de telefoons van elkaar.

Scherm: kleurrijke AMOLED-schermen

De OPPO Find X5 Lite en de OPPO Reno8 hebben allebei een goede schermkwaliteit. Ze hebben een AMOLED-scherm met een Full HD+ resolutie van 2400 x 1080 pixels. Wat dit betekent? Volop levendige kleuren en gedetailleerde beelden. Het display van de OPPO Find X5 Lite is een fractie groter, namelijk 6,43 inch tegenover 6,4 inch. De verversingssnelheid van 90 Hz op beide smartphones betekent dat je er ook makkelijk spelletjes op kunt spelen. Je telefoon reageert hierdoor namelijk snel op aanrakingen en scrollen gaat heel soepel. 

Ook voordelig: de telefoons hebben supersterk Gorilla Glass 5. Dit gewapende glas beschermt je scherm, waardoor het wel tegen een stootje kan. 

Het grootste verschil? De OPPO Find X5 Lite heeft HDR10+ technologie. Dit betekent dat videobeelden met nóg meer details en kleuren worden weergegeven. Hierdoor ziet je favoriete Netflix serie er net wat beter uit op het scherm van je telefoon. 

Specificaties: de OPPO Reno8 is sneller

OPPO telefoons zijn bijna altijd snel. Ook de OPPO Reno8 en de OPPO Find X5 Lite kunnen er wat van. Beide hebben 8 GB werkgeheugen, waardoor je apps snel opstarten en je vloeiend kunt schakelen tussen verschillende taken. 

Toch is de OPPO Reno8 sneller. Dit komt door de nieuwere processor. Deze heeft een maximale kloksnelheid van 3 GHz, tegenover 2,4 GHz van de OPPO Find X5 Lite. Ook is deze processor zuiniger en effectiever. Je apps starten op de Reno8 sneller op en de batterij gaat langer op een lading mee.

Een ander verschil zit hem in het opslaggeheugen. In dit geval heeft de OPPO Find X5 Lite weer een streepje voor. Deze is bij mij namelijk standaard verkrijgbaar met 256 GB geheugen. Extra veel ruimte dus voor al je foto’s, video’s en andere bestanden. De OPPO Reno8 heeft standaard 128 GB opslaggeheugen. 

Qua batterijcapaciteit zijn beide OPPO smartphones heel goed. Ze hebben een krachtige batterij van 4500 mAh, waardoor je de hele dag volop kunt bellen, scrollen en streamen. Gaat je batterij toch leeg? Dan kun je hem met snelladen in een half uur weer voor 100% opladen.

Camera: vier goede camera’s

Dan nu de cameravergelijking. Allebei de OPPO telefoons hebben vier camera’s. Drie aan de achterkant en eentje aan de voorkant. De camera aan de voorkant schiet selfies in 32 megapixel, en de 8 megapixel ultragroothoeklens is heel handig voor groepsfoto’s. Met de macrolens van 2 megapixel krijg je zelfs de kleinste details van dichtbij op beeld.

Goede cameramogelijkheden dus, maar de OPPO Find X5 Lite maakt het verschil met een hoofdcamera van 64 megapixel. De OPPO Reno8 heeft een hoofdcamera van 50 megapixel. Je merkt dit verschil vooral als je je favoriete vakantiefoto’s groot wilt laten afdrukken. 

Welke OPPO telefoon is jouw favoriet?

Beide OPPO telefoons lijken best veel op elkaar. Ze hebben beide een mooi AMOLED-scherm, een sterke batterij en zien er stijlvol uit. Vind je vooral snelheid belangrijk? Dan is de OPPO Reno8 de beste keuze. Maar, wanneer je graag foto’s maakt met je telefoon, is de OPPO Find X5 Lite weer net iets beter. Welke keuze je ook maakt, met een OPPO telefoon zit je altijd goed. Natuurlijk zijn ze allebei bij mij verkrijgbaar met een telefoonabonnement

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Samsung met goede camera: de 3 beste telefoons

Met deze drie Samsung telefoons maak je altijd een goede foto.

Vergelijking: OPPO Reno10 vs Samsung Galaxy S23

OPPO en Samsung maken goede Android telefoons. De OPPO Reno10 en de Samsung Galaxy S23...

De 8 beste apps om foto’s mee te bewerken in 2024

Ik zet 8 goede apps om foto’s mee te bewerken voor je op een rij.

5 redenen om een OPPO telefoon te kiezen

Ontdek de voordelen van een OPPO telefoon.

iPhone 15 en meer: 5 telefoons met goede camera

Een telefoon met goede camera vinden? In dit blog zoek ik 5 smartphones voor je uit!