Fairphone 5 review
Ben op de hoogte 29 april 2024 4 min. leestijd

Fairphone 5 review: dit zeggen de experts

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Extra lang met je telefoon doen? Slim! Zo betaal je maandelijks weinig voor je Sim Only abonnement. Maar wat als je telefoon na een paar jaar minder goed werkt? Repareren kan een gedoe zijn. Niet met de Fairphone 5. Je kan zelf makkelijke onderdelen vervangen en is daarmee de duurzaamste telefoon die je bij mij kunt kopen. Hier stel ik de Fairphone 5 aan je voor

Ik zocht voor je uit wat onafhankelijke experts schrijven in hun Fairphone 5 review. Kom er achter in mijn overzicht.

Fairphone 5 review 2024

De Fairphone 5

De Fairphone 5 is gemaakt door het Nederlandse Fairphone. Het eerste model kwam in 2013 uit. De Fairphone 5 is de nieuwste telefoon en verscheen op 30 augustus 2023. Met dezelfde vrijheid om je onderdelen om te wisselen en net zoveel mogelijkheden als andere telefoons van nu.

Fairphone 5 reviews: dit zeggen de experts

De Fairphone 5 is de duurzaamste telefoon die je kunt krijgen en gaat extra lang mee omdat je hem zelf kan repareren. Maar is hij ook goed? Techjournalisten, recensenten en andere deskundige liefhebbers testen veel telefoons. Zo ook de Fairphone 5. Hieronder vertel ik je wat ze ervan vonden.

De Fairphone 5 is een telefoon met een missie

De Fairphone 5 is een telefoon als geen ander. En dat merkt Wired ook direct op. Zij zeggen: “De FairPhone 5 is geen telefoon die je haalt voor zijn scherpe prijs of voor zijn baanbrekende technologie. Het is een telefoon van een bedrijf met een missie. Je kiest ervoor als je staat voor een eerlijke vergoeding voor de werknemers die de grondstoffen uit de grond halen. En dat op een verantwoorde manier doen. Het is een telefoon gemaakt van gerecycled plastic en goud, en het bedrijf koopt zilver bij mijnen die goed voor hun werknemers zorgen. Wanneer de telefoons geproduceerd worden, gebeurt dat met groene stroom.”

Maar de Fairphone 5 is volgens The Verge ook een telefoon voor gebruikers die geen afscheid willen nemen van hun telefoon: “Er is een groep die het vreselijk vindt om een nieuwe telefoon uit te kiezen. Ze willen gewoon de telefoon blijven gebruiken zolang het kan. En ze vinden het moeilijk wanneer hen verteld wordt dat het het niet meer waard is om de telefoon te repareren.”

Fairphone
5

De Fairphone 5 is een telefoon die je vele jaren kunt gebruiken.

Fairphone 5 256GB Zwart Fairphone 5 256GB Blauw Fairphone 5 256GB Transparent
vanaf € 37,00/mnd

Mooi scherm

Fairphone kiest met zijn telefoons voor duurzaamheid en de mogelijkheid om deze zelf te repareren. Je zou zeggen dat je dan op andere punten inlevert. Volgens Wired is dat in ieder geval niet zo met het scherm. Het 6,4 inch AMOLED-scherm heeft een resolutie van 2700 bij 1224 pixels en een verversingssnelheid van 90 Hz. Het scherm is kleurrijk en helder. Ook reageert het snel.

Wel moet je opletten met water. Een regenbui is volgens Wired geen probleem: “Met zijn IP55 rating kan hij een regenbui aan. Maar de telefoon gaat kapot wanneer je hem in het zwembad laat vallen. Dat komt door de opzet van de telefoon en de mogelijkheid om zelf onderdelen te wisselen.”

Verborgen schat aan de binnenkant

De Fairphone 5 is dunner en lichter dan de Fairphone 4. En aan de binnenkant zit een verborgen schat. CNET zegt daarover het volgende: “ ‘Achter de plastic achterkant vind je een verborgen schat: een microSD kaartslot. Daarmee kun je de interne opslag van 256 GB uitbreiden tot maar liefst 2 TB. Daarmee sla je alles op dat je zou willen.”

Voor de nieuwste apps en prestaties

De Fairphone 5 heeft 8 GB geheugen en een processor die lang wordt voorzien van updates. Daarmee starten apps snel op en werken ze fijn. Net als bij andere telefoons wordt hij na een tijdje warm. Wired zegt daarover: “Na een uur met  het spel Asphalt 9: Legends te hebben gespeeld, merkte ik dat de telefoon warm werd rond de camera. Dat had ik ook nadat ik tien minuten aan het filmen was. Het is vergelijkbaar met telefoons uit de middenklasse.”

Batterij gaat de hele dag mee

De Fairphone 5 heeft een 4200mAh-batterij. Die vervang je zelf makkelijk als zijn capaciteit niet meer optimaal is. Met deze batterij gebruik je je telefoon de hele dag. The Verge zegt hierover: ‘Wanneer ik de telefoon gebruikte, had ik aan het einde van de dag nog zo’n 50 procent batterij over. Daarbij had ik zo’n vijf uur per dag het scherm aan.’

In dezelfde review wordt ook gesproken over de manier van opladen: ‘De Fairphone 5 kun je niet draadloos opladen. Dat zie je wel bij veel andere telefoons. Wel kan hij snelladen tot 30 W. Die oplader zit niet standaard in de doos die je koopt. Je kunt deze later aanschaffen.’

Goed om te weten: als je nu een Fairphone 5 koopt, krijg je er tijdelijk een gratis extra batterij bij t.w.v. € 39,95.

Goed voor alledaagse foto’s

De Fairphone 5 heeft aan de achterkant twee 50-megapixelcamera’s. Naast de hoofdcamera is er ook een ultragroothoekcamera voor je groepsfoto’s en panorama’s. Het werkt volgens Digitalspy vooral goed wanneer je foto’s in het licht maakt: “Wanneer de sensoren genoeg licht opvangen, dan maak je foto’s met veel kleur en details. Bij iets minder licht zijn de resultaten minder goed. Het wordt dan iets korreliger. Ook moet je tijdens het maken van de foto je telefoon goed stil houden voor het maken van een scherpe foto.”

The Verge heeft het ook over de selfiecamera: “De foto’s met de 50 megapixel-selfiecamera lijken alsof ze met AI zijn gemaakt. Ze zijn heel helder en kleurrijk. Dat is iets waar je van moet houden.”

De Fairphone 5 is een telefoon voor de lange adem

De reviewers zijn vooral enthousiast over de visie van de Fairphone 5. Het is een handige telefoon wanneer je niet snel wil overstappen op een nieuw model. Met de Fairphone 5 vervang je makkelijk zelf je onderdelen. Of zet je er een nieuw onderdeel in om de telefoon op die manier sneller te maken. Je kunt de telefoon bij mij krijgen. Net als de Fairphone 4. Hier vergelijk ik de Fairphone 5 en de Fairphone 4 met elkaar

Fairphone
5

Stel nu je Fairphone 5 samen.

Fairphone 5 256GB Zwart Fairphone 5 256GB Blauw Fairphone 5 256GB Transparent
vanaf € 37,00/mnd
Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Toegangscode van je iPhone vergeten? Dit kun je doen

Probeer het tijdelijk met je oude code of stel je iPhone opnieuw in.

Wat is MagSafe en wat heb je ervoor nodig?

Ontdek alles over het snel draadloos opladen van je iPhone.

Dit zijn de 6 beste parkeer apps

Ik zet 6 handige parkeer apps voor je op een rij. Van Easypark tot Flitsmeister.

Zo vervang je onderdelen op je Fairphone 5

De Fairphone 5 is een Nederlandse telefoon die je zelf kan repareren. Hoe? Ik leg het je uit.

Een Apple ID maken? Zo doe je dat

Zo maak je een Apple ID aan op je apparaat.