Fairphone 5
Ben op de hoogte 29 april 2024 3 min. leestijd

Zo vervang je onderdelen op je Fairphone 5

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

De Fairphone 5 is een Nederlandse telefoon die je zelf makkelijk kunt repareren. Veel onderdelen kun je namelijk vervangen. Welke dat zijn? En hoe je dat doet? Ik leg het je uit.

De Fairphone 5 is een modulaire telefoon die zoveel mogelijk is gemaakt van duurzame materialen. Het doel van Fairphone? Telefoons maken die zo lang mogelijk meegaan. Daarom heeft de Fairphone 5 altijd vijf jaar garantie en krijg je tot maar liefst 2031 software-updates. Die houden de telefoon snel en goed beveiligd.

Fairphone
5

Stel hier je ideale exemplaar samen  en krijg tijdelijk gratis een extra batterij t.w.v. € 39,95.

Fairphone 5 256GB Zwart Fairphone 5 256GB Blauw Fairphone 5 256GB Transparent
vanaf € 37,00/mnd

De makkelijkste telefoon om zelf te repareren

Je leest er misschien ook over. De right to repair van telefoons. Vaak nog een gedoe, maar niet met een Fairphone. Die telefoons zijn gemaakt om zelf te repareren. Zodat je ze niet na een paar jaar hoeft te vervangen. Nee, je vervangt zelf gewoon de onderdelen. Op die manier kan je Fairphone weer lekker lang mee. Dat vervangen kan iedereen, want de modellen scoren een 10 bij iFixit voor hoe makkelijk je zelf de onderdelen van de telefoon kan vervangen.

Fairphone 5

Alle Fairphone 5 onderdelen die je zelf kan vervangen

Je kan negen onderdelen van de Fairphone 5 zelf vervangen. Dit zijn ze.

Batterij

Ik heb goed nieuws voor je. De Fairphone 5 batterij gaat met een inhoud van 4200 mAh makkelijk de hele dag mee. Toch kan je na een tijdje merken dat zij niet meer zo lang meegaat. Dat is normaal. Je hoeft alleen niet meteen een nieuwe telefoon te kopen als je batterij sneller leeg is. Wat je wel kunt doen, is de batterij vervangen. Bij de Fairphone 5 gaat dat heel makkelijk. Kijk maar.

Tip: koop nu de Fairphone 5 en krijg tijdelijk gratis een extra batterij t.w.v. € 39,95.

Scherm

Het scherm van de Fairphone 5 is gemaakt van sterk Gorilla Glass. Dat betekent dat het tegen een stootje kan. Onverwoestbaar is een scherm alleen nooit. Het kan gebeuren dat er na een tijdje toch een barst in komt. Geen paniek! Je kunt dit zelf oplossen. Pak gewoon de schroevendraaier die bij je Fairphone 5 zit. Met een paar simpele stappen heb je het scherm zo vervangen. En voordat je het weet, is je telefoon weer als nieuw.

Camera’s

De Fairphone 5 heeft drie indrukwekkende 50 megapixelcamera’s. Ja, je leest het goed. Er zijn er twee aan de achterkant en één aan de voorkant. En het mooie is, je kunt ze zelf vervangen. Heel makkelijk, los van elkaar. Superhandig voor als er eentje kapot gaat.

Bovenkant

De flitser en sensor van de camera zitten samen met de sim- en SD-kaart in één vervangbaar stuk verwerkt. Handig als een onderdeel kapot is. Je vervangt ze dan allemaal tegelijkertijd. Scheelt gepriegel en zo is het vervangen snel gedaan.

Achterkant

Is de achterkant van de telefoon beschadigd? Die haal je makkelijk van de telefoon. Om zelf onderdelen te vervangen. Maar ook om zelf te vervangen of als je een andere kleur wil. De Fairphone 5 is beschikbaar in een achterkant die transparant, blauw of zwart is.

Luidspreker

De luidspreker van een telefoon kan na een tijdje stuk gaan. Bijvoorbeeld door stof of beschadigingen. Je vervangt dit onderdeel zelf in een paar minuten.

Oorluidspreker

Ook de oorluidspreker is vervangbaar. Die gebruik je om te bellen. Best belangrijk dus. En onhandig als die kapot gaat. Geen probleem met de Fairphone 5, want ook deze vervang je makkelijk zelf en zo versta je de ander weer prima.

USB-C-poort

Net als de meeste andere telefoons laad je de Fairphone 5 op via een USB-C-poort. Het kan gebeuren dat dit onderdeel na een paar jaar stuk gaat. Je kunt hem dan niet meer opladen. Waar je bij andere telefoons dan een reparateur aan het werk moet zetten, ga je bij Fairphone zelf aan de slag. Want vervangen is heel makkelijk, zoals ik ontdekte in dit filmpje.

Schroevenset

Tot slot is er een schroevenset die je in huis kunt halen. Handig als je een schroefje van de Fairphone 5 kwijt bent geraakt. Je zal echt niet de eerste zijn, want deze dingen zijn heel klein.

Daarom is de Fairphone 5 ideaal voor Sim Only

De Fairphone 5 is gemaakt om lang mee te gaan. Zoals je kon lezen, is hij makkelijk zelf te repareren. Ook heb je standaard vijf jaar garantie en krijg je tot 2031 software-updates die de telefoon snel en goed beveiligd houden. Het maakt de telefoon een slimme keuze voor je Sim Only abonnement. Zo betaal je alleen voor je bundels en blijven je maandelijkse kosten laag.

Koop je nu de Fairphone 5? Goed nieuws. Tijdelijk krijg je er gratis een extra batterij bij t.w.v. € 39,95. Slaan die slag!

Fairphone
5

Stel hier je ideale exemplaar samen van deze duurzame telefoon.

Fairphone 5 256GB Zwart Fairphone 5 256GB Blauw Fairphone 5 256GB Transparent
vanaf € 37,00/mnd
Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Toegangscode van je iPhone vergeten? Dit kun je doen

Probeer het tijdelijk met je oude code of stel je iPhone opnieuw in.

Wat is MagSafe en wat heb je ervoor nodig?

Ontdek alles over het snel draadloos opladen van je iPhone.

Dit zijn de 6 beste parkeer apps

Ik zet 6 handige parkeer apps voor je op een rij. Van Easypark tot Flitsmeister.

Fairphone 5 review: dit zeggen de experts

Ontdek wat de experts vinden van de Fairphone 5.

Een Apple ID maken? Zo doe je dat

Zo maak je een Apple ID aan op je apparaat.