iphone 4 vs iphone se
Ben benieuwd 12 oktober 2023 4 min. leestijd

Vergelijking: iPhone 14 vs iPhone SE

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Een iPhone is gemakkelijk in gebruik en gaat door de ondersteuning van Apple jaren mee. Dat is handig voor je Sim Only abonnement. Wil je een nieuwe iPhone kopen, maar twijfel je tussen de iPhone 14 en de iPhone SE? Ik vergelijk de iPhone 14 en de iPhone SE met elkaar. Zo weet je straks precies welke het beste bij je past.

Zelf specificaties vergelijken van de iPhone 14 en iPhone SE

De iPhone 14 en de iPhone SE zijn twee goede iPhone telefoons. Hieronder staan de specificaties. Om zelf te vergelijken.

iPhone 14iPhone SE
Datum van uitkomst7 september 20228 maart 2022
Afmetingen146,7 x 71,5 x 7,8 millimeter138,4 x 67,3 x 7,3 millimeter
Gewicht172 gram144 gram
Gebruikte materialenGlazen voorkant, aluminium frame en glazen achterkantGlazen voorkant, aluminium frame en glazen achterkant
BeschermingCeramic Shield Glass, water- en stofafstotend met IP68 Ion-strengthened Glass, water- en stofafstotend met IP67
Schermformaat6,1 inch4,7 inch
SchermresolutieFull HD+: 2532 x 1170 pixels1334 x 750 pixels
Verversingssnelheid scherm60 Hz60 Hz
SchermtypeSuper Retina XR OLEDRetina IPS LCD
ProcessorApple A15 BionicApple A15 Bionic
5G?JaJa
Werkgeheugen6  GB4 GB
Opslaggeheugen128 GB64 GB
Batterij3279 mAh2018 mAh
BesturingssysteemiOS 17iOS 17
Hoofdcamera 112 megapixel: 1/1,5” sensorgrootte, f/1,9 diafragma, optische beeldstabilisatie12 megapixel: 1/1,8” sensorgrootte
Hoofdcamera 212 megapixel ultragroothoek: 1/2,4” sensorgrootte
Selfiecamera12 megapixel: 1/1,9” sensorgrootte, f/3,6 diafragma7 megapixel: ½,2” sensorgrootte
VingerafdruksensorNee, Face IDJa
Beschikbare kleurenZwart, blauw, paars, rood, wit, geelZwart

Verschillen en overeenkomsten tussen de iPhone 14 en SE

Vind je het lastig om de verschillen te ontdekken in het overzicht van specificaties? Lees hier verder om de belangrijkste verschillen en overeenkomsten te zien.

Ontwerp: wereld van verschil

De iPhone 14 en de iPhone SE zien er allebei heel anders uit. De iPhone 14 is de modernste van de twee. Hij heeft een groot scherm en je ontgrendelt hem met Face ID. De iPhone SE heeft een klassieker design. Dit model ontgrendel je met je vinger en Touch ID. De telefoon is kleiner en ligt lekker in de hand. Ook past de iPhone SE beter in je broekzak.

De selfiecamera van de iPhone 14 zit in de notch. Dit is de kleine zwarte balk boven in het scherm. De iPhone SE heeft een selfiecamera boven het scherm. Hij zit naast de speaker. Doordat hij niet op het scherm zit, wordt hij niet vies als je er met je vinger overheen veegt.

De iPhone 14 is bij mij verkrijgbaar in zes kleuren: zwart, wit, blauw, paars, rood en geel. De iPhone SE is er in het zwart.

iPhone
14

De iPhone 14 heeft een groot scherm. Ideaal om je favoriete serie op te kijken.

Apple iPhone 14 Zwart Apple iPhone 14 Blauw Apple iPhone 14 Paars Apple iPhone 14 Wit
vanaf € 39,00/mnd

Scherm: de iPhone 14 wint

De iPhone SE heeft een goed scherm van 4,7 inch. Het is heel helder. Ook wanneer de zon erop schijnt lees je je berichten zonder moeite. En bij het kijken van een video zie je ook de donkere beelden goed. Het compacte formaat van de iPhone SE maakt dat je hem gemakkelijk mee kunt nemen in je broekzak. En je kunt hem met één hand bedienen.

Het 6,1 inch scherm van de iPhone 14 is nog beter. Met een hoge Full HD+ resolutie van 2532 bij 1170 pixels en een Super Retia XDR OLED scherm zie je alles scherp en vol details. Van je vakantiefoto’s tot een film die je kijkt. De helderheid van het scherm is hoog. Hierdoor heb je bijna geen last van de zon die op je scherm schijnt. 

Camera: meer functies op de iPhone 14

Apple maakt gebruik van software waarmee je foto’s er altijd goed uitzien. Ook met oudere modellen maak je prachtige foto’s. De hoofdcamera van de iPhone SE maakt foto’s in 12 megapixel. De kleuren komen goed tot leven. En ook in het donker kun je mooie foto’s maken. 

De iPhone 14 heeft dezelfde hoofdcamera van 12 megapixel. Maar wel met wat extra functies. Door de beeldstabilisatie schiet je scherpere foto’s. Ook kun je met de ultragroothoekcamera mooie panorama foto’s maken. De selfiecamera van de iPhone 14 is een stuk beter. Deze maakt foto’s in 13 megapixel in plaats van in 7 megapixel. Je selfies worden mooier en door de portretmodus lijkt het net alsof je met een DSLR-camera foto’s maakt.

Specificaties: welke telefoon kan meer?

De basis van de iPhone 14 en de iPhone SE is hetzelfde. Allebei hebben ze de krachtige Apple A15 Bionic processor. Daarmee starten apps razendsnel op. Even snel een foto maken? De camera-app staat meteen voor je klaar. Ook hebben beide telefoons het meest recente besturingssysteem: iOS 17. Berichten die je schrijft worden automatisch aangevuld met suggesties en je kunt instellen welke foto je vrienden te zien krijgen als je belt. Ook handig: met iOS 17 kun je audioberichten uitlezen. 

Het grote verschil? De iPhone 14 heeft meer werkgeheugen: 6 GB tegenover 4 GB van de iPhone SE. Dit maakt dat je op de iPhone 14 sneller tussen apps kunt wisselen en zwaardere apps kunt gebruiken.

Ook de batterijcapaciteit van de iPhone 14 is beter. Deze is 3279 mAh. De iPhone SE heeft een batterijcapaciteit van 2018 mAh. Hierdoor kan je langer appen, bellen, streamen en scrollen met je iPhone 14.

Welke iPhone kies jij?

Welke iPhone je ook kiest, allebei zijn ze goed. De krachtige processor is hetzelfde. En je profiteert lang van belangrijke updates. Stop je je telefoon graag in je broekzak? De iPhone SE is een slag kleiner. De iPhone 14 is handig als je graag onderweg series of video’s kijkt. Ook heeft deze telefoon standaard meer opslagruimte. Zo kun je al je foto’s en video’s makkelijk lokaal opslaan. Je kunt de iPhone 14 en iPhone SE bij mij kopen in combinatie met een telefoonabonnement.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vergelijking: Samsung Galaxy A25 vs Galaxy A15

Ontdek het verschil tussen deze twee goedkope Samsung telefoons.

Vergelijking: Google Pixel 8a vs Google Pixel 7a

De Google Pixel 8a en de Google Pixel 7a zijn twee telefoons van Google. Ontdek hier de verschillen en overeenkomsten.

Samsung Galaxy S24 review: dit zeggen experts

Een telefoon met veel kracht die mooie foto’s maakt? Je zit goed met de Samsung...

Vergelijking: Samsung Galaxy A55 vs Galaxy A35

Ontdek de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee Samsung telefoons.

Samsung met goede camera: de 3 beste telefoons

Met deze drie Samsung telefoons maak je altijd een goede foto.