Zo maak je de mooiste nachtfoto's
Ben benieuwd 14 november 2022 3 min. leestijd

Nachtfoto’s maken? Met deze telefoons kan het

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wil je in het donker mooie foto’s maken? Het maken van nachtfoto’s is een vak apart. Benieuwd met welke telefoons je in een handomdraai goede nachtfoto’s maakt? En welke instellingen daar nog een extra handje bij helpen? Ik vertel het je in dit blog.

Wat zijn nachtfoto’s?

Een nachtfoto is niks anders dan een foto die gemaakt is in de nacht. Wil je een foto maken tussen zonsondergang en zonsopkomst? Dan noem je zo’n foto officieel al een nachtfoto. Het lastige aan nachtfoto’s is vaak dat er weinig licht is, of er juist felle lichten te zien zijn door bijvoorbeeld lantaarns. Hierdoor kan een nachtfoto al snel onder- of overbelicht worden.

Hoe maak je een mooie nachtfoto?

Wil je in het donker mooie plaatjes schieten? Geen probleem. Met de juiste instellingen maak je met je telefoon mooie nachtfoto’s. Dat kan gewoon met je telefoon. Hier moet je op letten.

Goede belichting

Allereerst is het belangrijk dat er een lichtbron aanwezig is. Zorg voor kunstlicht of voldoende omgevingslicht, zodat dat wat je wilt fotograferen goed zichtbaar is. Ook kun je de instellingen van de belichting op je telefoon aanpassen. Dit doe je door op het scherm te tikken en dan het schuifbalkje te bewegen tot de belichting naar smaak is.

Scherpstellen

Ook is het belangrijk om de camera scherp te stellen op het voorwerp of de persoon die je wilt fotograferen. Hou je telefoon goed stil en tik vervolgens op het lichtste deel, zodat de camera scherpstelt en de foto niet overbelicht wordt.

HDR gebruiken

Ben je in een hele donkere omgeving, of heb je juist te maken met felle straatverlichting of een schijnwerper? Dan kan het zo zijn dat je foto onder- of overbelicht wordt. Om dit te voorkomen, zet je HDR aan. Zo zie je zowel de lichtste delen als de donkerste delen van de foto in detail.

Gebruik de flitser

Wil je een foto maken van iets wat op de voorgrond staat? Gebruik dan de flitser van je telefoon. Voor foto’s van dichtbij kan dit een nachtfoto een stuk scherper maken.

Ruisonderdrukking uitschakelen

Heb je de ruisonderdrukking aanstaan? Dan duurt het maken van een foto twee keer zo lang. Bij nachtfoto’s kan dit ervoor zorgen dat de foto wazig wordt of bewogen lijkt. Zet je ruisreductie daarom uit. 

Welke telefoons maken mooie nachtfoto’s?

Sommige telefoons maken uit zichzelf al hele mooie nachtfoto’s. Benieuwd met welke mobiel je ’s nachts foto’s maakt als een professional? Dit zijn mijn vijf aanraders.

iPhone 13

De iPhone 13 en iPhone 13 mini maken foto’s in 12 megapixel. Schemert het buiten of maak je foto’s in een donkere ruimte? De iPhone 13 mini heeft een extra groot diafragma van f/1,6. Ook de speciale nachtmodus zorgt ervoor dat je foto’s extra scherp zijn bij weinig licht. 

iPhone
13

Kies voor de iPhone 13 en maak kraakheldere foto’s.

Apple iPhone 13 128GB Zwart Apple iPhone 13 128GB Blauw Apple iPhone 13 128GB Groen Apple iPhone 13 128GB Roze
vanaf € 34,00/mnd

Google Pixel 7a

Dankzij de verbeterde software maak je met de Google Pixel 7a scherpe foto’s, in welk licht dan ook. Gebruik bijvoorbeeld de HDR-ondersteuning of schakel nachtmodus in bij weinig licht. Zo leg je een diner bij kaarslicht of een zonsondergang makkelijk vast.

Google
Pixel 7a

Ga voor de ijzersterke camera’s van de Google Pixel 7a.

Google Pixel 7a Zwart Google Pixel 7a Blauw
vanaf € 26,00/mnd

Samsung Galaxy A53

Met een 50 megapixel hoofdcamera en een extra grote ultragroothoeklens van 12 megapixel, maak je met de Samsung Galaxy A54 haarscherpe foto’s. In welk licht dan ook. Wil je je foto’s nóg mooier maken? Schakel dan HDR in.

OPPO Reno8

Met zowel de OPPO Reno8 als de Reno8 Lite maak je haarscherpe foto’s in. Is het al donker buiten? Dan heb je vooral aan de OPPO Reno8 een goede. Dit komt door de grotere camerasensor. Hierdoor vangt hij licht extra goed op, zelfs al is het donker.

Xiaomi Redmi 11 Pro

Foto’s maken op het hoogste niveau? Dat kan met de Xiaomi Redmi Note 11 Pro. De hoofdcamera van deze telefoon maakt foto’s in maar liefst 108 megapixel. Door het diafragma van f/1,9 maak je de scherpst mogelijke foto’s, ook ’s nachts. Om er nog een schepje bovenop te doen, kun je ook de nachtmodus inschakelen. Zo worden ook de donkerste delen van de foto beter zichtbaar.

Ga voor een goedkoop telefoonabonnement

Heb je een telefoon uitgezocht met een ijzersterke camera? Combineer je nieuwe toestel dan met een goedkoop abonnement bij mij. Zo kun je maandelijks je bundels veranderen en betaal je nooit te veel. En wil je nog verder kijken? Werp dan een blik op de midrange telefoon met beste camera.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vergelijking: Samsung Galaxy A25 vs Galaxy A15

Ontdek het verschil tussen deze twee goedkope Samsung telefoons.

Vergelijking: Google Pixel 8a vs Google Pixel 7a

De Google Pixel 8a en de Google Pixel 7a zijn twee telefoons van Google. Ontdek hier de verschillen en overeenkomsten.

Samsung Galaxy S24 review: dit zeggen experts

Een telefoon met veel kracht die mooie foto’s maakt? Je zit goed met de Samsung...

Vergelijking: Samsung Galaxy A55 vs Galaxy A35

Ontdek de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee Samsung telefoons.

Samsung met goede camera: de 3 beste telefoons

Met deze drie Samsung telefoons maak je altijd een goede foto.