kleine smartphone
Ben benieuwd 23 juni 2023 5 min. leestijd

De 5 beste kleine smartphones

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Telefoons worden steeds groter. Maar niet iedereen is daar blij mee. Wil je een kleine smartphone, die gewoon met één hand te bedienen is? En die makkelijk in je broekzak past? Ik geef toe: ze worden steeds zeldzamer. Maar gelukkig heb ik een paar keuzes voor je.

Wat maakt een smartphone klein?

Een telefoon is in mijn ogen klein als hij minder dan 150 millimeter hoog is. Die kleine smartphones liggen niet voor het oprapen. Sterker nog: telefoons worden ieder jaar een stukje groter. In de laatste vijf jaar zijn telefoons gemiddeld 2 centimeter langer geworden.

kleine smartphone 2023

Is een kleine smartphone wat voor jou?

Je kiest een kleine smartphone voor het gebruiksgemak. Zo bedien je ’m makkelijk met één hand. En stop je ’m zonder moeite in je broekzak. Maar je gaat ook voor een kleine smartphone als je niet het grootste scherm nodig hebt. Omdat je toch niet zo veel streamt. Of geen spelletjes speelt op je mobiele telefoon. Gebruik jij je telefoon alleen om te bellen of af en toe te appen? Dan past een kleine telefoon zeker bij jou.

De beste kleine smartphones

Benieuwd wat de beste kleinste smartphones zijn? Ik heb een lijstje voor je gemaakt met vijf goede keuzes.

iPhone 14

De iPhone 14 mag niet ontbreken in dit rijtje. Hij is 146,7 millimeter hoog, 71,5 millimeter breed en 7,8 millimeter dun. En weegt maar 172 gram. Je kunt hem zo gemakkelijk met één hand bedienen. De iPhone 14 heeft een 6,1 inch OLED-scherm met een schermresolutie van 2532 bij 1170 pixels. Hier kun je video’s op kijken in een goede beeldkwaliteit. 

Een groot voordeel van de iPhone 14 is de snelheid. Dankzij de zuinige A15 Bionic processor en het 6 GB werkgeheugen gaat alles op deze telefoon soepel en snel. Van het opstarten van apps tot het wisselen tussen taken. De 3279 mAh-batterij zorgt ervoor dat je lang kunt appen, bellen en scrollen. Gaat hij toch leeg? Dan kun je hem in een half uur alweer voor de helft opladen. Foto’s maken doe je met drie camera’s: een 12-megapixel hoofdcamera, een 12-megapixel ultragroothoeklens en een 12-megapixel selfiecamera.

iPhone
14

De iPhone 14 is erg snel en heeft een goede batterij. Welke kleur kies jij?

Apple iPhone 14 Zwart Apple iPhone 14 Blauw Apple iPhone 14 Paars Apple iPhone 14 Wit
vanaf € 39,00/mnd

iPhone 13

De iPhone 13 lijkt veel op de iPhone 14. Ook deze kleine telefoon is 147,7 millimeter hoog en 71,5 millimeter breed. Hij is iets dunner: 7,7 millimeter. Het OLED-scherm met een resolutie van 2532 bij 1170 pixels is ook 6,1 inch groot. Hiermee kijk je series in hogere helderheid, fellere kleurweergave en met een groter contrast. Ook games zien er extra levendig uit, met heel veel details. 

Dankzij de Apple A15 Bionic processor met een maximale kloksnelheid van 3,23 GHz is deze telefoon heel snel. Van whatsappen en spelletjes spelen tot scrollen door je socials, alles gaat vloeiend. Met de drie 12-megapixelcamera’s maak je goed verlichte foto’s die mooi van kleur zijn. Ook bij slecht licht. De portretmodus maakt je selfies nog beter. Net als bij de iPhone 14 laadt de 3240 mAh-batterij in een half uur voor de helft op. Heel handig!

iPhone
13

De iPhone 13 heeft een compact 6,1 inch beeldscherm, drie camera’s en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Apple iPhone 13 128GB Zwart Apple iPhone 13 128GB Blauw Apple iPhone 13 128GB Groen Apple iPhone 13 128GB Roze
vanaf € 34,00/mnd

Samsung Galaxy S22

Wil je een kleine Samsung telefoon? Dan zit je goed met de Samsung Galaxy S22. Hij heeft niet alleen een stijlvol, rond ontwerp, maar ook een prachtig 6,1 inch AMOLED-display met een resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Je kunt zo rekenen op een hoge helderheid, goede kleurweergave en veel details.

De Galaxy S22 is 146 millimeter hoog, 70,6 millimeter breed en 7,6 millimeter dun. Ook fijn: de 120 Hz verversingssnelheid. Beeld speelt zo vloeiender af en scrollen gaat soepeler omdat het beeld sneller reageert op je aanrakingen.

De processor met een maximale kloksnelheid van 2,8 GHz zorgt ervoor dat alles op dit kleine model heel snel gaat. Apps starten direct op en werken vloeiend. Dankzij 8 GB werkgeheugen schakel je snel tussen bijvoorbeeld Instagram en je mail-app. Je kunt deze kleine telefoon de hele dag door gebruiken dankzij de 3700 mAh-batterij. 

Foto’s maken doe je met vier camera’s. Aan de achterkant vind je een 50-megapixel hoofdcamera, een 10-megapixel telelens met 3x optische zoom en een 12-megapixel ultragroothoekcamera. Selfies maak je met de 10-megapixel camera aan de voorkant. Al je foto’s, video’s en andere bestanden sla je op in 128 GB opslagruimte.

Samsung
Galaxy S22

De Samsung Galaxy S22 maakt goede foto’s, heeft veel opslagruimte en is heel snel.

Samsung Galaxy S22 Zwart
vanaf € 35,00/mnd

Google Pixel 6a

De Google Pixel 6a is met zijn 152,2 millimeter bij 71,8 millimeter iets groter. Maar hij past zeker weten alsnog in dit rijtje. Je kunt hem namelijk makkelijk in je broekzak meenemen en met één hand bedienen. Het OLED-scherm is 6,1 inch groot, net als bij bovenstaande kleine telefoons. Alle beelden zien er helder en scherp uit. 

De Google Pixel 6a heeft allerlei handige cameratools. Neem bijvoorbeeld de Magic Eraser, waarmee je ongewenste objecten uit je foto’s kunt verwijderen. Of Night Sight, waarmee je ook op plekken met weinig licht heldere en gedetailleerde foto’s maakt. Dit doe je met drie camera’s: een 12-megapixel hoofdcamera en ultragroothoekcamera aan de achterkant en een 8-megapixel selfiecamera aan de voorkant. Met 128 GB heb je meer dan genoeg opslaggeheugen. 

Vooral bijzonder aan deze telefoon is de processor. Deze is door Google zelf ontwikkeld en maakt dat de processor goed is afgestemd met de telefoon zelf. Dit maakt hem erg snel en zuinig.

Motorola Edge 30 Neo

De Motorola Edge 30 Neo is een goede kleine telefoon, voor een scherpe prijs. Hij is 152,9 millimeter hoog, 71,2 millimeter breed en 7,8 millimeter dun. Hij weegt slechts 155 gram. Het scherm is 6,28 inch en heeft een resolutie van 2400 bij 1080 pixels. Dit zorgt voor prachtige kleuren op je scherm. Appen, bellen, scrollen of streamen: het kan de hele dag door dankzij de 4020 mAh-batterij. 

De Edge 30 Neo heeft goede camera’s. Met de hoofdcamera van 64 megapixel maak je mooie foto’s vol detail en met de 13-megapixel ultragroothoekcamera past iedereen op de groepsfoto. Selfies voor op je sociale media maak je met de 32-megapixel selfiecamera aan de voorkant. Al je foto’s en video’s sla je op in 128 GB opslagruimte. 

Nadelen van kleine smartphones

Kleine smartphones hebben veel voordelen. De keuzes hierboven zijn op bijna elk vlak even goed als grotere telefoons. Een minpuntje? Dat is soms de batterijduur. De batterij in een kleine smartphone heeft vaak minder inhoud en moet je soms vaker opladen. Vooral als je ’m intensief gebruikt.

Meer weten?

Je kunt bij mij een smartphone met een klein scherm kopen met goedkoop abonnement. Wil je toch een grotere telefoon met een groter scherm? Geen probleem. Die heb ik ook voor je. Jij bepaalt.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Samsung met goede camera: de 3 beste telefoons

Met deze drie Samsung telefoons maak je altijd een goede foto.

Vergelijking: OPPO Reno10 vs Samsung Galaxy S23

OPPO en Samsung maken goede Android telefoons. De OPPO Reno10 en de Samsung Galaxy S23...

De 8 beste apps om foto’s mee te bewerken in 2024

Ik zet 8 goede apps om foto’s mee te bewerken voor je op een rij.

5 redenen om een OPPO telefoon te kiezen

Ontdek de voordelen van een OPPO telefoon.

iPhone 15 en meer: 5 telefoons met goede camera

Een telefoon met goede camera vinden? In dit blog zoek ik 5 smartphones voor je uit!