offline navigatie
Ben op de hoogte 25 november 2021 4 min. leestijd

Bespaar data met offline navigatie

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Heel handig die navigatie op je smartphone. Want zo verdwaal je nooit. Maar verbruik je dan niet heel veel data? In dit artikel ontdek je hoe dat zit en vertel ik je alles over de voordelen van offline navigatie. Ook lees je wat de beste offline navigatie-apps zijn. Ideaal als je krap in de MB’s van je internetbundel zit.

Dataverbruik en navigeren: hoe zit dat?

Je navigeert op je telefoon met een navigatie-app. Die gebruikt gps om je locatie te bepalen en internet om jou de locatie te laten zien op een kaart. Navigeren hoeft dus geen data te kosten, maar het downloaden van kaarten wél.

Het goede nieuws? Met veel navigatie-apps kun je vooraf de kaarten downloaden. Zo geniet je van offline navigatie, want gps gebruiken kost geen data. Zo bespaar je een hoop data en heb je ook de zekerheid dat je áltijd een kaart hebt. Want stel: je hebt weinig tot geen internetsignaal, dan kan het gebeuren dat je de kaart niet kan downloaden. Met offline navigatie heb je daar geen last van. Hoe dat precies werkt? Dat ontdek je hier.

Hoe gebruik je offline navigatie?

Wil je offline navigatie gebruiken? Slim. Zeker als je een kleine databundel hebt of door je MB’s heen bent. Dit is wat je moet doen: download de wegenkaart vóór je op pad gaat. Bonustip: download de wegenkaarten via wifi, zodat je geen mobiel internet gebruikt. Zo verlies je ook geen MB’s in je abonnement. En bespaar je weer data.

Navigatie-apps om offline mee te navigeren

Ik laat je zien welke apps je kunt gebruiken om offline te navigeren. Al deze navigatie-apps kun je downloaden op je telefoon van Android of Apple.

offline navigatie apps

Google Maps

Google Maps is de bekendste navigatie-app. De app heeft gedetailleerde kaarten met veel informatie over plekken op de kaart. Zoals restaurants, hotels en parkeergarages. Die informatie wordt ook vaak door gebruikers aangeleverd. Dat maakt Maps bijzonder compleet.

Google Maps offline gebruiken doe je eenvoudig. Tik in de app op je profielfoto en druk hierna op ‘Offline kaarten’. Kies de grootte van de kaart die je wilt downloaden. Let wel op: hoe groter de kaart, hoe meer opslagruimte je nodig hebt.

Google Maps is gratis te downloaden voor Android en iOS.

HERE WeGo

Zeg je HERE WeGo, dan zeg je gebruiksvriendelijk. De navigatie-app werkt heel logisch en je download offline kaarten eenvoudig via het hamburgermenu. Kies een specifiek land, sla de kaart op en de reis kan beginnen. Zo kun je op vakantie altijd offline navigatie gebruiken. En hoef je je geen zorgen te maken om je internetbundel.

Nog meer functies? Zeker. Je kunt deze app gebruiken voor reizen met de auto, maar ook voor een wandeling of reis met openbaar vervoer.

App image
HERE WeGo: Maps & Navigation
Rating starRating starRating starRating starRating star

Enjoy the journey

Download deze app hier

Sygic

Sygic is een goede, gratis navigatie-app. Waarom je Sygic downloadt? Om de uitgebreide mogelijkheden van de app. Zo heb je met Sygic stembegeleiding, maar krijg je ook een veiligheidswaarschuwing als er een scherpe bocht of afslag aankomt. Het zit ’m met Sygic in de details. Want hij helpt je zelfs met het vinden van een parkeerplaats.

De navigatie-app heeft een uitgebreide offline modus. Ideaal als je data wil besparen. Aandachtspunt: verbind de app zo nu en dan wel met internet. Want alleen zo blijft hij up-to-date. Je wilt natuurlijk wel de nieuwste kaart gebruiken.

App image
Sygic GPS Navigation & Maps
Rating starRating starRating starRating starRating star

Sygic GPS Navigation with 3D offline maps is compatible with Android Auto.

Download deze app hier

Waze

Waze is een offline navigatie-app en wordt bijgehouden door zijn eigen gebruikers. Zo gaat het bij Waze net even anders dan bij de concurrenten. Als gebruiker scoor je bijvoorbeeld punten door files, wegwerkzaamheden en flitsers door te geven. Hoe meer mensen de app gebruiken en dingen doorgeven, hoe preciezer en meer waardevolle informatie hij bezit. Waze is populair, zorgt voor veel updates en is tegenwoordig onderdeel van Google.

Download de kaart die je wil gebruiken als je wifi hebt. Helaas heb je zonder mobiel internet geen toegang tot bijdragen van andere gebruikers. De offline kaarten helpen je dus alleen met de route.

App image
Waze Navigation & Live Traffic
Rating starRating starRating starRating starRating star

Get real-time updates on traffic, police, accidents, gas prices and more

Download deze app hier

Maps.me

Maps.me is een gratis navigatie-app. De applicatie gebruikt kaarten van OpenStreetMap. Die kaarten zijn gemaakt door gebruikers. Dat wordt vrij actief gedaan door een grote groep mensen. Je kunt de werkwijze een beetje vergelijken met die van Wikipedia. Op die manier worden de kaarten vaak geüpdatet.

Verder geniet je van de functies die je mag verwachten op een navigatie-app. Zo heeft Maps.me een routeplanner, een nachtmodus voor minder fel licht en kun je gps gebruiken.

App image
MAPS.ME: Offline maps GPS Nav
Rating starRating starRating starRating starRating star

Worldwide offline navigation with maps and driving directions

Download deze app hier

Zo weet je zeker dat je offline navigeert

Met de bovenstaande apps navigeer je zonder internet, want je downloadt vooraf de wegenkaart. Toch kan het zo zijn dat zo’n app alsnog data verbruikt. Bijvoorbeeld omdat hij verkeersinformatie downloadt. Wil je dat niet? Schakel mobiel internet tijdens het navigeren uit op je telefoon. Of schakel mobiel internet voor de app in het bijzonder uit. Dit kan op de iPhone op de volgende manier:

  • Ga naar de ‘Instellingen’-app.
  • Tik op ‘Mobiel Internet’.
  • Scrol naar de navigatie-app.
  • Sleep de schuifknop naar links.

Op Android kun je ook mobiel internet uitschakelen per app. Dat doe je zo:

  • Open het instellingenmenu.
  • Tik op ‘Verbindingen’.
  • Druk op ‘Gegevensverbruik’.
  • Tik op ‘Data gebruik’.
  • Ga naar ‘Databesparing’.
  • Schuif de slider bij ‘Databesparing’ naar rechts.
  • Tik daaronder op ‘Toestaan om app te gebruiken wanneer ingeschakeld.’
  • Selecteer hierna welke apps wél mobiel internet mogen gebruiken.

Meer weten?

Verbruik je veel data op je telefoon tijdens het navigeren? Dan is het slim om de kaart van tevoren te downloaden met wifi. Zo heb je geen internet nodig tijdens het navigeren. Scheelt weer wat MB’s. En misschien kun je dan wel een kleinere internetbundel nemen! Kijk maar wat er mogelijk is bij mij. Weet je niet zeker of je bundel kleiner kan? Geen probleem. Je past bij mij maandelijks je abonnement aan. Zo zit je er nooit lang aan vast.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Toegangscode van je iPhone vergeten? Dit kun je doen

Probeer het tijdelijk met je oude code of stel je iPhone opnieuw in.

Wat is MagSafe en wat heb je ervoor nodig?

Ontdek alles over het snel draadloos opladen van je iPhone.

Dit zijn de 6 beste parkeer apps

Ik zet 6 handige parkeer apps voor je op een rij. Van Easypark tot Flitsmeister.

Fairphone 5 review: dit zeggen de experts

Ontdek wat de experts vinden van de Fairphone 5.

Zo vervang je onderdelen op je Fairphone 5

De Fairphone 5 is een Nederlandse telefoon die je zelf kan repareren. Hoe? Ik leg het je uit.