wat is roaming
Ben bewust 28 februari 2024 4 min. leestijd

Wat is roaming en waar let je op?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Ga je naar het buitenland en wil je internetten op je telefoon? Dat is dataroaming. Maar wat is roaming? En waar kan je op letten? Hoe zit het met extra kosten in het buitenland? Hoe gebruik je internet in het Verenigd Koninkrijk? In dit blog geef ik je de antwoorden. Ook leg ik uit hoe je roaming aan- of uitzet.

Wat is roaming?

Roaming is het gebruiken van een ander mobiel netwerk dan dat van je provider. Dit gebruik je meestal wanneer je in het buitenland gaat bellen, internetten of sms’en. Je telefoon maakt verbinding met het lokale netwerk. Dit staat weer in contact met het netwerk van je eigen provider, zoals dat van mij.

Roaming: hoe het eerst was

Heel wat jaar geleden moest je oppassen met internetten in het buitenland. Je betaalde veel wanneer je op een ander netwerk zat. Nu is dat niet meer zo. Binnen heel de EU en een aantal extra landen gebruik je je normale bundel. Zo maak je geen extra kosten. Je bent aan het roamen zonder dat je een hoge rekening ontvangt. Gebruik je je telefoon buiten de EU? Dan betaal je het buitenland tarief. Dan maak je wel extra kosten bij bellen, sms’en en internetten.

Roaming: wanneer zet je het aan en uit?

Wanneer zet je roaming aan zonder dat je extra kosten maakt? En wanneer kun je het beter niet inschakelen? Ik zet de belangrijkste locaties op een rij.

Roaming in de EU: aanzetten

Ben je in de EU? Je kan dataroaming aanzetten. Binnen de EU gebruik je je abonnement net als in Nederland. Je belt, sms’t of internet vanuit je bundel. Ben je door je bundel heen? Omdat je minder vaak met wifi verbonden bent? Je kunt bij mij een eenmalige bundel kopen. Zo blijf je internetten. 

Roaming in het Verenigd Koninkrijk: aanzetten

Het Verenigd Koninkrijk is geen onderdeel meer van de Europese Unie. Maar voor je bundel werkt het nog wel hetzelfde als in de Europese Unie. Je kunt hier gewoon je eigen bundel gebruiken zonder extra kosten te maken.

Roaming in Zwitserland: uitzetten

Zwitserland is geen onderdeel van de Europese Unie. In dit land kun je niet je eigen bundel gebruiken. Roaming in Zwitserland kun je dan ook het beste uitzetten om geen extra kosten te maken. Let dan ook vooral op als je op wintersport gaat in de grensstreek. Het ene moment ben je dan in Frankrijk en daarna in Zwitserland. Als je even niet oplet, gebruik je dan data buiten je bundel. De kosten zijn overigens niet heel hoog. Per MB betaal je € 0,06.

Verenigde Staten en andere landen buiten Europa: uitzetten

Ga je naar een land buiten de Europese Unie op vakantie, zoals de Verenigde Staten? Zet roaming dan uit. Je betaalt daar de kosten buiten je bundel en die lopen snel op. 1 MB aan data in de Verenigde Staten kost € 2,50. Gebruik in deze landen vooral wifi. Eventueel kun je ook een lokale Prepaid simkaart kopen om toch tegen lokaal tarief te bellen, sms’en en internetten.

Aruba en Curaçao: uitzetten

Aruba en Curaçao zijn landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Maar ze vallen niet binnen je bundel. Je betaalt daar dezelfde kosten als voor de Verenigde Staten. Ook hier is het verstandig om dataroaming uit te zetten.

Op zee: uitzetten

Op zee roamen valt ook niet in je bundel, ook al vaar je binnen de Europese Unie. Ben je op de Noordzee en wil je toch verbinding? Op dit kaartje zie je welke gebieden vallen onder het Noordzeegebied. Daar betaal je hetzelfde tarief als in Zwitserland. Daarbuiten kun je roamen echt beter uitzetten. Je maakt dan verbinding met een satelliet. 1 MB data kost dan al € 10. Dan gaan de kosten snel omhoog. Veel cruiseschepen hebben tegenwoordig een wifiverbinding aan boord tegen extra kosten. Daar kun je het beste gebruik van maken. 

Hoe zet je roaming aan of uit?

Nu je weet wanneer je roaming aan kan zetten of het beter kan uitschakelen, moet je dat nog even in je telefoon doen. Pas met de juiste instellingen kan je roamen en dus internetten in het buitenland. Of juist niet. Zo zet je roaming aan (of uit).

Roaming aanzetten op je iPhone

  1. Open de Instellingen app.
  2. Kies Mobiel netwerk.
  3. Ga naar Opties mobiele data.
  4. Zet Dataroaming aan of juist uit.

Roaming aanzetten op een Samsung (of andere Android) telefoon:

  1. Open het instellingenmenu.
  2. Ga naar Meer netwerken.
  3. Kies Mobiele netwerken.
  4. Zet Roaming aan of juist uit.

Veelgestelde vragen over roaming

Tot slot heb ik hier nog de meest gestelde vragen over roaming.  

Wat zijn de kosten per land?

Reis je buiten de EU? En wil je weten hoeveel het kost wanneer je buiten je bundel internet gebruikt of belt? Op deze pagina met het buitenland tarief heb ik alles voor je klaarstaan. Vul daar het land in waar je naartoe gaat en ontdek wat de kosten zijn.

Hoe voorkom ik hoge kosten?

Door roamen uit te zetten voorkom je hoge kosten. Ben je het vergeten uit te zetten? Ik hanteer een limiet van € 60 per maand. Wanneer je 80% en 100% van die limiet hebt bereikt, ontvang je een sms van me. Na het bereiken van de limiet zet ik een automatische blokkade voor toegang tot internet. Je kunt nog wel met een wifinetwerk internetten. Via Ik Ben of de Ben app kun je deze limieten uitzetten.

Ik heb geen bereik, wat kan ik doen?

Ben je in het buitenland en wil je internetten, maar heb je geen bereik? Dit is wat je kan doen:

  1. Kijk ten eerste of je dataroaming aan hebt staan.
  2. Staat dat aan? Dan moet je proberen opnieuw verbinding te maken.
  3. Zet daarvoor je vliegtuigmodus aan en na een tijdje weer uit.
  4. Hierdoor wordt er opnieuw verbinding gemaakt met het netwerk.
Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pak je rust met de Niet storen functie op je iPhone

Ontdek hoe je de rust pakt door Niet storen aan te zetten.

Spotify Family: deel je abonnement met het gezin

Met Spotify kun je altijd en overal genieten van je favoriete muziek. Wist je al...

OPPO of Samsung: welke telefoon kies je?

Ga je voor een nieuwe telefoon van OPPO of toch voor een Samsung telefoon?

Veilige modus: wat is het en hoe werkt het?

Los je problemen op door je telefoon in de veilige modus op te starten.

Verbeter je wifiverbinding met een wifi analyzer

Ik vertel je wat je kunt doen met een wifi analyzer