alternatief voor whatsapp
Ben bewust 25 januari 2022 5 min. leestijd

Alternatief voor WhatsApp? Bekijk deze opties

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Zoek je een alternatief voor WhatsApp? Dan zijn er allerlei goede apps met ongeveer dezelfde mogelijkheden. Ik neem ze met je door. Zo weet je precies het verschil met WhatsApp en welke berichten app voor jou een goed alternatief is.

alternatieve apps voor whatsapp

De 7 beste alternatieven voor WhatsApp

Meer dan een miljard mensen gebruiken WhatsApp. Maar stel: je vindt de app niet meer zo fijn om te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat het informatie deelt met moederbedrijf Meta (Facebook). Je zoekt daarom een alternatief voor WhatsApp. Ik vond zeven goede berichten apps voor je.

1.      Telegram

Telegram is misschien wel het bekendste alternatief voor WhatsApp. Dat is niet zo gek, want de apps lijken veel op elkaar. Zowel qua mogelijkheden als uitstraling. Je verstuurt razendsnel berichtjes, foto’s en video’s naar anderen. Bovendien kun je er ook mee (video)bellen. Doe je dat met wifi? Dan bespaar je weer minuten op je belbundel. Wel zo handig.

Ongeveer 500 miljoen mensen gebruiken Telegram. Het verschil met WhatsApp is dat je mensen kunt toevoegen via een gebruikersnaam. Zo hoef je niet aan iedereen je telefoonnummer door te geven. Ook kun je bijna elk bestand in chatgesprekken versturen. Tot maar liefst 2 GB. Met WhatsApp verstuur je bestanden van maximaal 100 MB en heb je ook een beperking qua soort bestanden.

Een andere plus voor Telegram is dat er in groepsapps plek is tot wel 200 duizend leden. De beheerder kan aangeven wie berichten kan plaatsen, en wie niet. Zo is Telegram ook goed te gebruiken voor grote gemeenschappen of verenigingen.

Goed om te weten voor Telegram: je moet zelf de end-to-end versleuteling inschakelen. Bij WhatsApp staat dit standaard aan. End-to-end encryptie zorgt dat alleen jij en de ontvanger de inhoud van je bericht kan lezen. Dit komt omdat met deze encryptie een bericht op je telefoon al wordt versleuteld. Daarna wordt het pas verzonden. Slim om dit op Telegram dus in te schakelen!

App image
Telegram
Rating starRating starRating starRating starRating star

Echte instant messaging – makkelijk, snel en veilig.

Download deze app hier

2.     Signal

Signal is een ander alternatief voor WhatsApp dat ook door miljoenen mensen wordt gebruikt. Het is beschikbaar voor Apple telefoons, zoals de iPhone 12, en voor Android telefoons. Maar ook voor desktop en Mac. Volgens de Consumentenbond is Signal het beste alternatief voor WhatsApp. Waarom? Omdat de app opensource is, geen winstoogmerk heeft en heel gebruiksvriendelijk is. Bovendien kan Signal alles wat WhatsApp ook kan.

De gratis app vindt je privacy heel belangrijk. Het gebruikt daarom standaard end-to-end encryptie. Dat is heel veilig. Als het om privacy gaat heeft Signal daarmee een streepje voor op Telegram, een ander alternatief voor WhatsApp.

App image
Signal Рpriv̩berichtenapp
Rating starRating starRating starRating starRating star

Zeg “Hallo” tegen privacy.

Download deze app hier

3.     Surespot

Grote kans dat je er nog niet van hebt gehoord: Surespot. Dit is een berichtenservice met een sterke focus op je veiligheid en privacy. Je kunt de app anoniem gebruiken en berichten zijn standaard versleuteld. Je hoeft dus geen telefoonnummer te delen, laat staan je contacten. Daarmee is Surespot een van de meest privacyvriendelijke alternatieven voor WhatsApp. Je weet zeker dat je gegevens niet met derden worden gedeeld.

Je chats worden ook niet opgeslagen in de cloud, maar op je telefoon. Ook dit maakt Surespot privacyvriendelijker dan veel andere berichten apps. Klein nadeel: je gebruikt je opslaggeheugen voor je chatgeschiedenis. Al nemen berichtjes nauwelijks ruimte in. Zeker weten dat je goed zit? Neem een telefoon met veel opslaggeheugen. Bijvoorbeeld 128 GB van de Xiaomi Redmi Note 10 Pro.

4.     Line

Line is een ander goed alternatief voor WhatsApp. Het heeft honderden miljoenen gebruikers. Maar misschien heb je er nog nooit van gehoord. De app komt namelijk uit Japan en is vooral in Azië populair. De app heeft standaard versleuteling, is veilig en kan alles wat WhatsApp ook kan. Het verschil zit ’m in de extra’s. Zo heeft Line spelletjes en polls toegevoegd aan de app. Ook kun je eenvoudig accounts van bedrijven en bekendheden vinden en contact maken.

App image
LINE: Calls & Messages
Rating starRating starRating starRating starRating star

Blijf in contact met uw vrienden en familie met behulp van LINE!

Download deze app hier

5.     Threema

Dan is er Threema. Een berichten app die ook volledige privacy biedt. Hoe dat zit? Contactlijsten en groepsinformatie worden bijvoorbeeld alleen op je telefoon opgeslagen. Je kunt berichten automatisch verwijderen als ze zijn afgeleverd en gelezen. Je hebt geen telefoonnummer nodig, maar je legt contact met anderen via een 8-cijferig Threema-ID. Zo wordt je privacy extra beschermd. Ook kun je contacten met unieke QR-codes verifiëren.

Threema biedt end-to-end-versleuteling voor alle berichten. Dat maakt de app heel veilig. Ook kun je polls gebruiken en berichtjes ‘liken’. En voor als je echt alle privacy wil: je kunt zelfs chats verbergen en deze met een wachtwoord beveiligen. Threema is een betaalde app en kost € 3,99.

App image
Threema. De veilige messenger
Rating starRating starRating starRating starRating star

Threema is de messenger die veiligheid en privacy op de eerste plaats zet.

Download deze app hier

6.     Wire

Wire kan veel wat WhatsApp ook kan. Het biedt standaard end-to-end versleuteling en je kunt videobellen en spraakberichten versturen. Je maakt makkelijk en snel een gratis accountaan. Daarnaast zijn er ook betaalde zakelijke abonnementen met extra ondersteuning.  

Bijzonder aan Wire is dat je het scherm van je telefoon kunt delen met een persoon of een groep. Verder kun je met acht apparaten tegelijk op je account inloggen. De tekst die je verstuurt, kun je opmaken. Bijvoorbeeld vet of cursief. Ook stuur je tijdelijke berichten, die na een door jou gekozen moment weer verdwijnen. Dit kan allemaal op Android, iOS en Windows. Of via je browser.

Minpunten? Die heeft Wire ook. Zo verzamelt de app gedragsgegevens. Bijvoorbeeld met wie je hebt gechat. Dit wordt – naar eigen zeggen – voor technische doeleinden gebruikt. De app heeft weinig gebruikers en heeft minder goede bescherming tegen de zogeheten MITM-technieken.

App image
Wire • Secure Messenger
Rating starRating starRating starRating starRating star

End-to-end encrypted messenger for business and personal conversations.

Download deze app hier

7.     Element

Tot slot heb ik nog Element voor je. Dit alternatief voor WhatsApp heette vroeger Riot.IM. Deze berichten app is open source, wat betekent dat iedereen kan zien of de app goede beveiliging biedt.

Het is een app die privacy hoog heeft zitten. Zo werkt Element met gebruikers-ID’s in plaats van telefoonnummers. Als je de app hebt, krijg je een uniek ID toegewezen. Op deze manier wordt je privacy extra beschermd.

Binnen Element heb je openbare en gesloten chatrooms. Alle berichten die je stuurt zijn versleuteld, al moet je dit wel zelf activeren. Een nadeel is dat nog weinig mensen de app gebruiken. Mooi aan Element is dat de app beschikbaar is in zeven talen en een gebruiksvriendelijke desktop app heeft.

App image
Element – Veilige Berichten
Rating starRating starRating starRating starRating star

Groepsberichten – versleutelde berichten, groepschat en videogesprekken

Download deze app hier

Oók een goed alternatief voor WhatsApp

Je zou het bijna vergeten, maar ik heb nog een uitstekend alternatief voor WhatsApp: de sms. In combinatie met onbeperkt bellen kun je ook onbeperkt sms’en naar vrienden, familie en collega’s. Zo bespaar je data en dat scheelt weer flink wat euro’s. Slimme keuze.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Een in case of emergency contact instellen

Ik vertel je wat een ICE contact is en hoe je het instelt op je telefoon.

Pak je rust met de Niet storen functie op je iPhone

Ontdek hoe je de rust pakt door Niet storen aan te zetten.

Spotify Family: deel je abonnement met het gezin

Met Spotify kun je altijd en overal genieten van je favoriete muziek. Wist je al...

OPPO of Samsung: welke telefoon kies je?

Ga je voor een nieuwe telefoon van OPPO of toch voor een Samsung telefoon?

Veilige modus: wat is het en hoe werkt het?

Los je problemen op door je telefoon in de veilige modus op te starten.