beste screenprotector telefoon
Ben bewust 20 januari 2022 4 min. leestijd

De beste screenprotector: hier moet hij aan voldoen

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je telefoon. Als het even kan wil je dat hij langer meegaat dan twee jaar, toch? Dan kun je ’m na je abonnement mooi blijven gebruiken. Bijvoorbeeld in combinatie met een goedkoop Sim Only abonnement. Met een screenprotector zorg je dat hij extra lang goed blijft. Ik leg je uit waar een goede screenprotector aan moet voldoen.

Wat is een screenprotector?

Een screenprotector is een extra bescherming voor het scherm van je telefoon. Zijn doel? Je scherm beschermen tegen krasjes, vallen en stoten. Een screenprotector kan gemaakt zijn van kunststof, glas of bewerkt glas en je bevestigt hem op het telefoonscherm.

Waar let je op bij het kopen van een screenprotector?

Er zijn ontelbare screenprotectors te koop. Ik snap dat het dan lastig is de beste screenprotector voor jouw telefoon te vinden. Een goede screenprotector beschermt je telefoon, maar houdt ’m ook mooi en goed bruikbaar.

Wat de beste screenprotector is? Dat hangt ook af van de telefoon die je hebt. De beste screenprotector voor de Xiaomi Redmi Note 10 Pro is weer anders dan die voor een OPPO A54s.

Waar zijn screenprotectors van gemaakt?

Je hebt verschillende soorten screenprotectors. Van folie tot hybride glas. Hieronder neem ik de verschillen met je door.

Plastic screenprotector

De plastic beschermlaag wordt ook wel folie genoemd. Dit doorzichtig laagje plastic zorgt voor redelijke bescherming. Het materiaal van zo’n plastic screenprotector is flexibel en dun, waardoor je er soms weinig van merkt dat hij op het scherm is geplakt.

Het nadeel van dit type screenprotector? Het laagje beschermt niet tegen vallen en stoten en slechts een beetje tegen krasjes. Die zie je daarom redelijk snel terug op deze plastic laag. Verder is het lastig om dit laagje zonder luchtbubbeltjes aan te brengen. Daarnaast kan ook het scherm van je telefoon na een tijdje minder goed reageren op je aanrakingen. Zo worden aanrakingen op het scherm niet helemaal goed verwerkt. Is er dan een voordeel? Jazeker. Het is relatief goedkoop.

beste screenprotector telefoon gorilla glass

Glazen screenprotector

Een laagje glas op een laagje glas. Dat is wat je krijgt met een glazen screenprotector. Het beschermt goed tegen vallen en stoten. Bij een flinke klap breekt het glas van de screenprotector. Het goede nieuws? Het vangt de klap op. Zo is het glas van je telefoon vaak nog intact.

Je plakt deze screenprotector makkelijk op je telefoon. Het zorgt ook niet voor een mindere gebruikservaring en het glas heeft een vet-afstotende laag. Ideaal ter voorkoming van vingerafdrukken. Het enige nadeel is dat dit type screenprotector vaak iets duurder is, maar het blijft wel langer mooi.

Hybride glas screenprotector

Hybride glas is gemaakt van PET en PMMA. Dat zijn twee kunststoffen. PMMA is acrylglas en lijkt heel veel op echt glas. Het voordeel is dat het minder snel breekt. Dat maakt ’m een goede bescherming tegen krassen, vallen en stoten. Een fijne eigenschap van het extra beschermende laagje. PET staat voor plastic polyethyleentereftalaat en zit onder andere in frisdrankflessen.

Het hybride glaslaagje hecht ook goed op je scherm. Dat betekent dat je scherm nog steeds snel reageert op aanrakingen. Scrollen gaat ook even soepel. Met andere woorden: hybride glas is een slimme bescherming voor je telefoon. Misschien is dit daarom wel de beste screenprotector voor je telefoon.

Beïnvloed het je gebruiksgemak?

Plezier hebben van je telefoon valt of staat met een goede reactie van het scherm op je aanrakingen. Zoek je een screenprotector, zoek vooraf dan goed uit wat voor invloed dit heeft op de aanraakgevoeligheid van het scherm. Glas en hybride glas houden de kwaliteit van je scherm sterk. En hebben een plus ten opzichte van de plastic beschermlaag.

Verder kan een screenprotector ook het gebruikersgemak vergroten. Bijvoorbeeld als een screenprotector ook een blauw licht filter heeft. Zo beschermt het extra laagje naast je telefoon ook je ogen.

Heb je wel een screenprotector nodig?

De glazen voorkant van telefoons is door de jaren sterk verbeterd. Inmiddels hebben veel telefoons het zogeheten Gorilla Glass. Dit is een soort ingebouwde screenprotector in het scherm. Hoe dat precies werkt? Gorilla Glas is gehard glas en kun je zien als een soort beschermglas. Dat voorkomt dat bijvoorbeeld een sleutel in je zak krassen maakt op je scherm. Ook zal hij minder snel barsten als je ’m laat vallen. Toch is het ook nu nog handig om een extra beschermlaag te kiezen.

De Samsung Galaxy A52s is een telefoon met Gorilla Glass 5. Ook de iPhone 12 heeft extra bescherming met Gorilla Glass. Hierdoor zijn krasjes minder snel zichtbaar.

iPhone
12

De iPhone 12 is beschermd met Gorilla Glass en blijft zo extra lang mooi. Nu bij mij te koop met een goedkoop abonnement.

Apple iPhone 12 64GB Zwart
vanaf € 29,00/mnd

Wat is de beste screenprotector voor je telefoon?

Screenprotectors worden steeds beter. Zo overleeft Gorilla Glass Victus vallen tot twee meter en is het nog beter bestand tegen krassen en beschadigingen.

Heb je niet zulke goede bescherming ingebouwd? Dan is het de vraag hoe je de beste screenprotector voor je telefoon vindt. Zoek in Google op je telefoonnaam + screenprotector om resultaten te krijgen. Zoek vervolgens naar glazen of hybride glas screenprotectors. Dan kun je daarna per screenprotector de eigenschappen bekijken. Op die manier weet je of de kwaliteit goed is. Bonustip: lees ook reviews. Zo lees je gebruikservaringen en bouw je extra zekerheid in.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Een in case of emergency contact instellen

Ik vertel je wat een ICE contact is en hoe je het instelt op je telefoon.

Pak je rust met de Niet storen functie op je iPhone

Ontdek hoe je de rust pakt door Niet storen aan te zetten.

Spotify Family: deel je abonnement met het gezin

Met Spotify kun je altijd en overal genieten van je favoriete muziek. Wist je al...

OPPO of Samsung: welke telefoon kies je?

Ga je voor een nieuwe telefoon van OPPO of toch voor een Samsung telefoon?

Veilige modus: wat is het en hoe werkt het?

Los je problemen op door je telefoon in de veilige modus op te starten.