camera telefoon
Ben op de hoogte 12 maart 2024 4 min. leestijd

Wat maakt de camera van een telefoon goed?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Zoek je een nieuwe telefoon en wil je er graag eentje die mooie foto’s maakt? Tegenwoordig hebben heel veel telefoons een goede camera. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten? Ik vertel je er alles over en leg uit welke onderdelen van een telefooncamera belangrijk zijn.

De belangrijkste onderdelen in de camera van je telefoon

Als je een telefoon zoekt met een goede camera, zijn dit de belangrijkste onderdelen om te bekijken:

  • camerasensor
  • diafragma
  • megapixels
  • aantal camera’s
  • lens
  • software
  • kunstmatige intelligentie 

Alle camera-onderdelen uitgelegd

Hieronder leg ik je per onderdeel uit waarom het belangrijk is. En waar je precies op moet letten.

Camerasensor

Niet de hoeveelheid megapixels, maar de camerasensor bepaalt voor een groot gedeelte of een telefoon een goede camera heeft. De camerasensor vangt het licht op en heeft een beeldprocessor die het licht verwerkt tot een foto. In principe geldt: hoe groter de camerasensor, hoe beter de camera. Een grotere sensor vangt namelijk meer licht op en heeft zo meer informatie om het om te zetten in een foto. De foto komt daardoor meer overeen met het beeld dat je met je eigen ogen ziet.

Hoe weet je welke telefoon een grotere camerasensor heeft? Ik leg het je uit met twee voorbeelden. De Google Pixel 7a heeft een hoofdcamera met een camerasensor van 1/1.73” en de OPPO Reno10 heeft er een van 1/2”. De – “ – staat daarbij voor inch. Dit betekent dat de camerasensor van de Google Pixel 7a met 1/1.73” groter is. De vuistregel die ik gebruik: hoe dichter het getal achter de ‘/’ bij de 1 zit, hoe groter de camerasensor.

Google
Pixel 7a

De Google Pixel 7a heeft niet alleen een goede camerasensor, maar ook drie verschillende camera’s. Zo schiet je altijd de mooiste foto’s.

Google Pixel 7a Zwart Google Pixel 7a Blauw
vanaf € 26,00/mnd

Diafragma

Vind je het belangrijk om ook bij minder licht mooie foto’s te maken? Dan is het diafragma een belangrijke camerafunctie. Het diafragma vertelt je hoe groot de lensopening maximaal is. Hoe groter het diafragma, hoe meer licht er op de lens kan vallen. In het donker heeft de camerasensor meer licht nodig om een goed belichte foto te maken. Een groter diafragma helpt daarbij.

Diafragma wordt aangeduid met de eenheid ‘f/’. Hoe lager het getal achter de schuine streep, hoe groter het diafragma. Allebei de telefoons die ik hierboven met elkaar vergeleek hebben hetzelfde diafragma van f/1.7 Dat is best groot. Ze maken dus allebei ook goede foto’s bij minder licht. Vind je een telefoon met een lager getal? Dan heeft die een nog groter diafragma.

OPPO
Reno 10

De OPPO Reno 10 heeft maar liefst vier camera’s en een groot diafragma. Handig voor tijdens etentjes en concerten.

OPPO Reno 10 Grijs
vanaf € 28,00/mnd

Megapixels

Om je uit te leggen wat een megapixel is, vertel ik je eerst wat een pixel is. Een pixel is een lichtgevoelige cel op de camerasensor die een kleur kan aannemen. Een verzameling pixels kan op die manier een afbeelding vormen. Omdat beelden zijn opgebouwd uit miljoenen pixels, is de term ‘megapixel’ bedacht. Eén megapixel staat gelijk aan één miljoen pixels. Je zou denken dat meer megapixels altijd beter is. Dat klopt voor een deel. Een foto met meer megapixels bevat meer informatie. Dit is vooral handig als je zonder kwaliteitsverlies een uitsnede wilt maken.

Toch kan het zijn dat bijvoorbeeld de iPhone 14 met zijn 12 megapixel-camera mooiere foto’s maakt dan een andere telefoon met een 48 megapixel-hoofdcamera. Hoe dat kan? Omdat niet alleen het aantal pixels meetelt, maar ook de pixelgrootte een rol speelt. Een pixel heeft op de ene camerasensor misschien een groter formaat dan op die van een andere telefoon. Hoe groter de pixel, hoe meer licht deze opvangt en hoe beter het overeenkomt met de werkelijkheid. De pixelgrootte wordt aangegeven in micrometer, wat staat voor een lengte van 0,001 millimeter. De eenheid daarvoor is µm. Hoe hoger dat getal, hoe groter de pixel.

iPhone
15

Ook de iPhone 15 heeft een hoofdcamera van 12 megapixel. Hiermee schiet je altijd mooie beelden.

Apple iPhone 15 Zwart Apple iPhone 15 Blauw Apple iPhone 15 Groen Apple iPhone 15 Geel Apple iPhone 15 Roze
vanaf € 40,00/mnd

Aantal camera’s

Met meer camera’s op je telefoon heb je vooral meer mogelijkheden. In meerdere situaties kan je dan goede foto’s maken. Naast een hoofdcamera kan een telefoon bijvoorbeeld ook een ultragroothoeklens hebben. Deze camera heeft een extra groot zichtveld om bijvoorbeeld panoramabeelden te schieten. Ook handig voor groepsfoto’s met de hele familie. Steeds meer telefoons hebben ook een macrolens voor close-ups en een dieptesensor voor een scherptediepte-effect in de portretstand. Zoek je dus een telefoon die veel fotomogelijkheden heeft? Dan is het voor jou slim om te kijken naar een telefoon met meerdere camera’s.

Lens

De lens is het stel ogen van je camera. De lens bepaalt wat jij ziet en welk licht op de camerasensor valt. Hoe beter de lens, hoe beter de resultaten. Het lastige? Je weet vooraf niet hoe goed een cameralens is, omdat fabrikanten vaak weinig informatie hierover geven. Het is daarom slim om een paar reviews over een telefoon te lezen. Experts testen namelijk ook altijd de camera. Lees wat techjournalisten over de camera schrijven in hun beoordeling en je weet al een stuk meer.

Software

Onderdelen als de camerasensor, lenzen en het diafragma kunnen nog zo goed zijn, zonder goede software komen ze niet goed tot hun recht. Een goede camera-app werkt snel en verwerkt beelden tot realistische foto’s. Wil je een andere app proberen dan de standaard camera-app op je telefoon? Geen probleem. Er zijn honderden camera-apps beschikbaar. Voor alle besturingssystemen. Voorbeelden? Adobe Lightroom, Bacon Camera en Camera FV-5. En met deze handige foto bewerken apps maak je je foto’s nog mooier.

Goed om te weten: let bij het zoeken van een telefoon ook op de instellingsmogelijkheden. Bij de ene fabrikant kun je wél veel camera-instellingen aanpassen, bij de andere niet.

Kunstmatige intelligentie

Ook handig om te bekijken is of de telefoon kunstmatige intelligentie heeft op het gebied van cameramogelijkheden. De Samsung Galaxy S23 is hier een goed voorbeeld van. Je kunt met de AI Image enhancer bijvoorbeeld je foto’s bewerken en meer kleurcontrast toevoegen. 

Meer weten?

Op zoek naar een telefoon met een goede camera en een goede prijs-kwaliteitsverhouding? Ik heb ze op een rij gezet in het artikel over 5 midrange smartphones met goede camera. Je kunt bij mij trouwens veel telefoons met goede camera’s kopen met een goedkoop abonnement

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Een Apple ID maken? Zo doe je dat

Zo maak je een Apple ID aan op je apparaat.

De 5 beste apps om een fotocollage te maken

Een fotocollage maken gaat snel en makkelijk met deze 5 apps.

Zo maak je een ringtone op je iPhone

Hier lees je hoe je een eigen ringtone kunt maken voor op je iPhone.

Zo wijzig je de toetsenbordinstellingen van je telefoon

Ik vertel je hoe je wisselt tussen verschillende toetsenborden en andere instelt.

Geen kabel? Zo kun je je telefoon draadloos opladen

Steeds meer telefoons kun je naast het opladen met een kabel, ook draadloos opladen. Wat...