veilige modus
Ben bewust 20 maart 2024 3 min. leestijd

Veilige modus: wat is het en hoe werkt het?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Heb je problemen met je telefoon? Omdat hij bijvoorbeeld niet meer snel werkt? Dat kan komen door een nieuwe app.  Je kunt de telefoon opstarten in de veilige modus om achter het probleem te komen. Maar wat is de veilige modus? Hoe kun je de veilige modus op je Samsung uitzetten of juist inschakelen? En wat doet het? Je ontdekt het hier.

Wat is de veilige modus?

De veilige modus is een instelling. Met deze veilige stand op je Android telefoon start je je telefoon op met alleen de standaard apps actief. Dat is handig wanneer je telefoon niet goed werkt. Het kan zijn dat een app ervoor zorgt dat je telefoon niet goed werkt. Wanneer je de telefoon met de veilige modus opstart en alles goed werkt, weet je dat het aan een bepaalde app ligt.

Ook is de veilige modus handig wanneer je batterij snel leeg loopt. In de veilige modus zijn er minder apps actief. Daardoor hoeft de telefoon minder hard te werken en gaat de batterij langer mee.

De veilige modus in- of uitschakelen

Je kunt de veilige modus in- en uitschakelen bij het opstarten of uitzetten van je telefoon. Het werkt hetzelfde wanneer je de veilige modus op een tablet van Samsung of een ander merk wil gebruiken. 

Werkt je telefoon niet helemaal goed? Zo schakel je de veilige modus in.

  1. Houd de uit- en aanknop van je telefoon ingedrukt.
  2. Tik een paar seconden op de knop Uitschakelen op je scherm.
  3. Tik op de knop om je telefoon in de veilige modus op te starten.

Je kunt de veilige modus ook weer uitschakelen. Dat doe je zo:

  1. Houd de uit- en aanknop van je telefoon ingedrukt.
  2. Tik op Opnieuw opstarten.
  3. De telefoon wordt nu opnieuw opgestart in de normale modus.

Het kan zijn dat het bij je telefoon net iets anders werkt. Kijk dan bij mijn Toestelhulp pagina.

Wanneer gebruik je de veilige modus?

Je kunt op elk moment de veilige modus aan- en uitzetten. Maar wanneer is het handig om te gebruiken? Dit zijn een paar voorbeelden.

Je telefoon loopt vast

Heb je een telefoon van Samsung of OPPO die vastloopt wanneer je apps opent? Of op een andere manier vastloopt? Dan is het slim om de telefoon opnieuw op te starten in de veilige modus. Werkt alles daarna weer zoals het hoort? Bedenk dan even welke apps je onlangs hebt gedownload. 

Verwijder deze en start de telefoon op in de normale modus. Is het gelukt? Dan lag het waarschijnlijk aan de app. Blijven de problemen zich voordoen? Dan is er misschien iets mis met je telefoon. Je kunt hem dan laten repareren.

Apps lopen vast

Doet je telefoon het goed, maar gaat het mis met de apps? Ook dan kun je kiezen voor de veilige modus. Start je een belangrijke app op en doet hij niks meer? Het kan komen door het installeren van een nieuwe app. Probeer de veilige modus en kijk of het nu wel goed gaat. Is het probleem opgelost? Verwijder dan de recente apps en kijk of dat het probleem oplost.

Je hebt een virus op je telefoon

Heb je iets gedownload buiten de Google Play Store om? Het kan zijn dat je zo een virus hebt binnengehaald. Deze malware of ransomware neemt bepaalde functies van je telefoon over. Daardoor krijgt het programma inzicht in wat je doet. Je gegevens lopen gevaar, maar ook werkt je telefoon iets langzamer. Ontdek of je het probleem oplost met het opstarten van de telefoon in de veilige modus.

Veilige modus uitzetten lukt niet

Met de veilige modus ontdek je of er problemen zijn met je telefoon. Maar soms is je telefoon echt flink gepakt door een virus. De veilige modus uitzetten lukt dan niet. Is dat het geval? Je kunt dan het beste je telefoon resetten en terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Vergeet niet eerst een back-up te maken van je foto’s en andere belangrijke gegevens.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pak je rust met de Niet storen functie op je iPhone

Ontdek hoe je de rust pakt door Niet storen aan te zetten.

Spotify Family: deel je abonnement met het gezin

Met Spotify kun je altijd en overal genieten van je favoriete muziek. Wist je al...

OPPO of Samsung: welke telefoon kies je?

Ga je voor een nieuwe telefoon van OPPO of toch voor een Samsung telefoon?

Verbeter je wifiverbinding met een wifi analyzer

Ik vertel je wat je kunt doen met een wifi analyzer

Vergelijking: iPhone 15 vs iPhone 12

Twee goede telefoons van Apple. Ik vertel je de overeenkomsten en de verschillen.