wat is deepfake
Ben bewust 16 juni 2022 1 min. leestijd

Wat is deepfake en hoe herken je het?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Deepfake. Je hoort deze term steeds vaker voorbijkomen. Maar wat is het eigenlijk? En waarom wordt er steeds vaker over gepraat? Ik vertel het je allemaal in dit blog.

Wat is deepfake?

Een deepfake is een nepvideo die is gecreëerd door kunstmatige intelligentie. Dit betekent dat het beeld, geluid of de tekst met software is gemanipuleerd. In deepfakes hoor je bijvoorbeeld dat iemand iets zegt of doet, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Het woord deepfake is een combinatie van deep learning en fake.

Hoe kun je deepfake herkennen?

Op je hoede zijn voor deepfake? Ik geef je een aantal handige tips om deepfake te kunnen herkennen:

Controleer de bron van de video

Komt de video van een onbekende afzender of juist van een gecertificeerd account of een bekende nieuwsbron? Op basis hiervan kun je vaak beoordelen hoe betrouwbaar het beeldmateriaal is.

Op welke site staat de video?

Staat de video op verschillende grote websites, of is de video alleen te bekijken op de website waar je de video tegenkwam? Zo kun je zelf een goede inschatting maken of de video echt is of niet.

wat is deepfake herkennen

Komt het beeld overeen met het geluid?

Zie je dat een mond onnatuurlijke bewegingen maakt, ogen niet knipperen of het beeld niet goed samengaat met het geluid dat je hoort? Dit soort eigenaardigheden kunnen erop wijzen dat de video is bewerkt en dus nep is.

Gebruik een hulpmiddel

Twijfel je nog steeds of een video bewerkt is of niet? Gebruik dan een hulpmiddel om Deepfake te ontmaskeren. Een tool zoals DeepDetector detecteert het beeldmateriaal en kan vaststellen of de video gemanipuleerd is.

De gevaren van deepfake

Deepfake-technologie wordt steeds slimmer. Daarom wordt het steeds lastiger om neppe video’s te onderscheiden van echte. Het gevaar? Mensen kunnen makkelijk misleidende video’s verspreiden. En het gevolg? Deepfakes kunnen bijvoorbeeld criminele helpen bij phishing of chantage. Ook kan deepfake worden ingezet bij het verspreiden van nepnieuws.

Deepfake heeft zo z’n keerzijde, maar het kan ook leuk, mooi of ontroerend zijn. Zo gebruikte de Rotterdamse politie onlangs nog een deepfake om de overleden Sedar Soares tot leven te roepen en zo aandacht te vragen voor deze zaak.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Je Instagram account deactiveren doe je zo

Ik vertel je hoe je je Instagram account tijdelijk kunt deactiveren.

Locatie delen: hoe doe je dat?

Weten waar je vrienden zijn of je locatie delen, zodat mensen weten dat je veilig bent? Ik vertel je hoe je dat doet met je telefoon.

Een in case of emergency contact instellen

Ik vertel je wat een ICE contact is en hoe je het instelt op je telefoon.

Pak je rust met de Niet storen functie op je iPhone

Ontdek hoe je de rust pakt door Niet storen aan te zetten.

Spotify Family: deel je abonnement met het gezin

Met Spotify kun je altijd en overal genieten van je favoriete muziek. Wist je al...