virusscanner android
Ben bewust 18 november 2021 4 min. leestijd

Heb je een virusscanner nodig voor Android?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Is het slim om een virusscanner op je Android telefoon te gebruiken? Ik zet de vijf beste virusscanners op een rij. Ontdek hier wat antivirus apps voor jou en je telefoon kunnen betekenen.

Wat doet een virusscanner op Android?

Een virusscanner voor Android scant je telefoon op malware en spyware. Zo houd je je telefoon extra veilig. Malware is software die wordt gebruikt om computersystemen te verstoren. Of om gevoelige informatie te verzamelen en toegang te krijgen tot jouw gegevens. Spyware is een soort malware die gegevens van de gebruiker steelt en dit doorstuurt naar een externe partij. Zoals wachtwoorden en creditcardgegevens.

Heb je per se een virusscanner op Android nodig?

Een virusscanner op je Android telefoon is geen must. Natuurlijk beschermt het je telefoon wel extra. Bijvoorbeeld tegen schadelijke apps. Ook blokkeren virusscanners vaak phishingwebsites.

Phishingwebsites zijn valse, nagemaakte websites waar criminelen gebruikers vragen hun gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Zo komen criminelen achter je gegevens of krijgen ze toegang tot bijvoorbeeld je bankrekening.

Virusscanners helpen je bij het terugvinden, blokkeren of wissen van je telefoon na diefstal. Je moet een virusscanner zien als een extra controle op je telefoon. De beveiliging binnen Google is namelijk al erg goed. Ook zonder antivirus app.

Alle apps in de Play Store worden bijvoorbeeld al gecontroleerd door Google Play Protect. Dat is al betrouwbaar. Al geeft het niet de volle garantie dat álle malware wordt tegengehouden. Je loopt vooral gevaar als je apps buiten de Google Play Store downloadt. Wil jij een extra oogje in het zeil bij binnenkomende berichtjes, e-mails en bij het downloaden van apps? Dan raad ik je een virusscanner aan.

beste virusscanner android

Beste virusscanners voor Android

Virusscanners voor Android gebruik je op telefoons van Samsung, Xiaomi, Oppo, Motorola en OnePlus. Zo zijn er gratis en betaalde scanners. Gratis virusscanners doen al heel goed hun werk. Maar hebben één minpuntje: ze hebben soms reclames. Daarnaast is het mogelijk dat de gratis apps je persoonlijke gegevens doorverkopen voor reclamedoeleinden. Met betaalde antivirus apps heb je hier geen last van.

Hieronder maak je kennis met vijf goede virusscanners voor je Android telefoon.

Sophos

Sophos Mobile Security is een gratis app die je goed beschermt tegen onbetrouwbare apps en phishingwebsites. De virus-app heeft ook een ingebouwde verlies- en diefstalhulp. Zo ben je ook extra goed beschermd als je telefoon bijvoorbeeld is gestolen. Ander pluspunt? De app heeft geen reclames. Het enige minpuntje is dat deze gratis app af en toe vals alarm slaat. Dat gebeurt vooral bij onbekende, of buitenlandse apps. Verder krijg je veel bescherming zonder dat je iets betaalt.

Eset

Eset is een betaalde app en blokkeert malafide apps en heel veel phishingwebsites. De app werkt makkelijk, zuinig en beschermt je telefoon goed. Ook bij diefstal helpt Eset je. Zo kun je de telefoon lokaliseren per sms. Of kun je een selfie op afstand maken, zodat je mogelijk de dief in beeld krijgt. Voor € 9,99 per jaar is je Android telefoon extra beveiligd met de Eset Mobile Security & Antivirus.

Avira

De gratis versie van de Avira virusscanner beschermt je goed tegen malware. Ook heeft de app extra’s, zoals de anti-diefstal bescherming. Die achterhaalt de locatie van je gestolen telefoon. Verder is er de App Privacy Scanner, waarmee je ziet welke apps welke gegevens van je verzamelen. Wat nog meer opvalt? De gratis app heeft nog meer scanners die controleren op veiligheid. Zo is er ook de datalek-scanner (die aangeeft als je logins verschijnen in openbare datalekken) en de wifi-scanner (hoe betrouwbaar is het netwerk).

Wil je je telefoon ook beschermen tegen phishing-websites? Dan schakel je over naar de betaalde versie van Avira. Die kost je € 1,49 per jaar.

Bitdefender

Voor € 1 per maand kun je ook gaan voor de virusscanner Bitdefender Mobile Security. Hiermee koop je een anti-viruspakket voor je Android telefoon, met onder andere een malwarescanner. Ook kun je een extra pincode plaatsen op gevoelige apps, zoals je bank app. Bitdefender controleert je browser dag en nacht, zonder dat je het doorhebt. De app werkt zuinig, houdt je telefoon snel én het maakt ’m een stukje veiliger.

Norton

Norton is een betaalde app, met een gratis proefversie van veertien dagen. Met deze virusscanner detecteer je alle malwarebedreigingen op Android telefoon. Ook scant en controleert Norton op schadelijke links. Nog meer belangrijke kenmerken? Ja. Wifi-beveiliging, geen reclames, een App Advisor die apps scant, controleert én je privégegevens beschermt.

Wil je je telefoon en persoonlijke gegevens beschermen tegen mobiele cyberbedreigingen? Norton heb je voor € 29,99 per jaar. Al is er soms ook een actie met een flinke korting.   

Ook zonder virusscanner op Android goed beveiligd

Dat een virusscanner handig is, weet je nu. Het helpt goed bij het herkennen van malware en spyware. Toch is het geen absolute noodzaak voor je Android telefoon. Google controleert apps namelijk zelf al grondig en dat is al heel betrouwbaar.

Heb of wil je geen virusscanner op je Android telefoon? Neem dan zelf tijd om goed om apps en berichtjes goed te controleren. Kijk bij e-mails en sms’jes altijd naar de afzender, voordat je je gegevens doorgeeft. En download geen apps die niet in de Google Play Store staan. Die zijn namelijk niet gecontroleerd door Google.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Een in case of emergency contact instellen

Ik vertel je wat een ICE contact is en hoe je het instelt op je telefoon.

Pak je rust met de Niet storen functie op je iPhone

Ontdek hoe je de rust pakt door Niet storen aan te zetten.

Spotify Family: deel je abonnement met het gezin

Met Spotify kun je altijd en overal genieten van je favoriete muziek. Wist je al...

OPPO of Samsung: welke telefoon kies je?

Ga je voor een nieuwe telefoon van OPPO of toch voor een Samsung telefoon?

Veilige modus: wat is het en hoe werkt het?

Los je problemen op door je telefoon in de veilige modus op te starten.