Ben benieuwd 31 juli 2023 2 min. leestijd

NFC: meer dan alleen contactloos betalen

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

De meeste telefoons hebben NFC. Handig, want zo kun je contactloos betalen. Wat is NFC precies? Hoe werkt de technologie? Zitten er kosten aan verbonden en zijn er dingen om op te letten? Ik vertel het je in dit blog.

Wat is NFC op je telefoon?

NFC, oftewel Near Field Communication, is vergelijkbaar met bluetooth. Het bereik is alleen minder groot. Namelijk 10 centimeter. Met NFC wissel je op een snelle en veilige manier gegevens uit. Je gebruikt NFC al best wel vaak. Denk aan het inchecken in het openbaar vervoer. Of bij het contactloos betalen.

Hoe werkt NFC precies?

NFC werkt via een chip in je telefoon. De meeste nieuwe telefoons hebben dit. Het werkt automatisch als je je telefoon ontgrendelt en je scherm actief is. Als je je telefoon nu bij een ander apparaat met NFC-functie houdt, ontstaat er een verbinding die de informatie uitwisselt. Bijvoorbeeld bij het OV-poortje.

NFC gebruiken

Je kunt NFC voor verschillende dingen gebruiken. Van contactloos betalen met je telefoon tot het inchecken in het OV. Ik bespreek een paar voorbeelden met je.

Contactloos betalen

Contactloos betalen met je smartphone werkt met NFC. Handig, want zo hoef je niet steeds op zoek naar je pinpas. Je houdt je telefoon bij het pinapparaat en je betaalt meteen. Net zoals wanneer je contactloos betaalt met je pinpas. Dit kan met Apple Pay op je iPhone en Google Pay op je Android telefoon. 

Inchecken in het OV

Ook inchecken in het OV kan dankzij NFC. De chip die je OV-chipkaart heeft, is namelijk een NFC-tag. Deze wordt gelezen bij de incheckpaal van de trein, bus en metro.

Documenten printen

Een document of foto printen van je telefoon? Dit kan snel en makkelijk als je ook een NFC printer hebt. Je hoeft je telefoon alleen maar tegen de printer aan te houden.

Welke telefoons hebben NFC?

De meeste telefoons hebben inmiddels NFC-technologie. Vrijwel elke Android telefoon heeft tegenwoordig NFC. Datzelfde geldt voor iPhone modellen. Sinds de iPhone 8 uit 2017 heeft elk model NFC. Zoals de iPhone 12 en iPhone 14. Dat kun je voorlopig alleen gebruiken met diensten van Apple zelf. Zoals Apple Pay om te betalen en Apple CarKey om je auto te openen of te starten.

NFC tag uitzetten

Gebruik je NFC niet veel en wil je de meldingen uitzetten? Dat kan op Android telefoons zoals de Samsung Galaxy S22 via de instellingen. Op je iPhone kan het niet. Ik leg je uit hoe dit werkt.

NFC uitzetten op Samsung

  1. Open de ‘Instellingen’-app.
  2. Tik op ‘Verbindingen’.
  3. Ga naar ‘NFC en Betaling’ en zet het hier aan of uit.

NFC uitzetten op een andere Android telefoon

  1. Open de ‘Instellingen’-app.
  2. Tik op ‘Draadloos en Netwerken’ en op ‘Meer’.
  3. Ga naar ‘NFC’ en zet het hier aan of uit.

Kost NFC data?

Nee, NFC gebruikt geen internet. Data wordt op korte afstand uitgewisseld zonder dat het MB’s van je Sim Only bundel kost. Je kunt het zorgeloos gebruiken.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vergelijking: Samsung Galaxy A25 vs Galaxy A15

Ontdek het verschil tussen deze twee goedkope Samsung telefoons.

Vergelijking: Google Pixel 8a vs Google Pixel 7a

De Google Pixel 8a en de Google Pixel 7a zijn twee telefoons van Google. Ontdek hier de verschillen en overeenkomsten.

Samsung Galaxy S24 review: dit zeggen experts

Een telefoon met veel kracht die mooie foto’s maakt? Je zit goed met de Samsung...

Vergelijking: Samsung Galaxy A55 vs Galaxy A35

Ontdek de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee Samsung telefoons.

Samsung met goede camera: de 3 beste telefoons

Met deze drie Samsung telefoons maak je altijd een goede foto.