5 tips voor als je telefoon in het water is gevallen
Ben bewust 16 augustus 2022 2 min. leestijd

Telefoon in het water gevallen? 5 tips

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Is je mobiel nat geworden door een stortbui? Of is je telefoon in de wc gevallen? In dit blog geef ik je verschillende tips die helpen om waterschade aan je telefoon te voorkomen.

Telefoon in het water gevallen

Als je telefoon in contact is gekomen met water, kan er blinde paniek toeslaan. Want wat moet je nu doen? Je wilt natuurlijk voorkomen dat je telefoon er blijvende schade aan overhoudt. Of erger nog: dat hij het niet meer doet. Daarom is het belangrijk dat je meteen actie onderneemt als je telefoon in het water is gevallen.

Mobiel nat geworden? 5 tips

Er zijn allerlei theorieën en fabels over wat je het beste kunt doen als je telefoon nat is geworden. Van je telefoon in een bak rijst leggen tot je telefoon droog föhnen: je hebt het vast weleens langs horen komen. Maar wat moet je nou écht doen om waterschade aan je telefoon te voorkomen? Ik leg het je uit.

Zet je telefoon uit

Als je telefoon in contact is gekomen met water, is het belangrijk dat je je mobiel direct uitschakelt. Dit voorkomt kortsluiting en verdere schade onder de motorkap.

Haal je telefoon uit elkaar

Zijn de accu, simkaart en microSD-kaart verwijderbaar? Haal deze er dan uit. Zo kun je alle losse onderdelen stuk voor stuk goed drogen.

Maak je telefoon droog

Houd je telefoon met de ingangen naar beneden, zodat je mobiel goed kan uitlekken. Schud je telefoon een paar keer, zodat al het vocht uit je toestel kan. Laat je telefoon goed uitlekken en dep je mobiel vervolgens droog met een handdoek of absorberend papier.

Gebruik een absorberend middel

Kattengrit, couscous en pakketjes met silicagel absorberen veel beter dan rijst. Heb je dit in huis? Leg je telefoon en de losse onderdelen dan in een van deze producten. Al het resterende vocht zal hiermee worden opgenomen.

Wacht minstens 24 uur

Laat je telefoon 24 tot 72 uur in het bakje met absorberend middel liggen. Hiervoor geldt: hoe langer, hoe beter. Elk uur kan een verschil maken.

Telefoon nat geworden? Doe dit niet

Als je Samsung of iPhone in het water is gevallen, is het ook belangrijk om te weten wat je vooral níét moet doen. Zo voorkom je verdere schade aan je mobiel.

Niet aan laten

Het voelt misschien onnatuurlijk om je telefoon meteen uit te schakelen, want je wil eigenlijk het liefst checken of je mobiel nog werkt. Doe dit vooral niet. Door je telefoon aan te laten of nog te gebruiken als hij nat is geweest, kun je namelijk kortsluiting veroorzaken.

Niet aansluiten op elektra

Sluit je telefoon niet op elektra aan. Is je telefoon nog nat vanbinnen en komt deze in contact met elektriciteit, dan kun je ervoor zorgen dat je telefoon stuk gaat. Laad je telefoon dus even niet op.

Verwarm je telefoon niet

Een veel gemaakte fout is om je telefoon te drogen of op te warmen door hem te föhnen of op de verwarming te leggen. Doe dit niet. Je toestel is er niet voor gemaakt om warm te worden en kan hierdoor onnodige schade oplopen.

Werkt je telefoon niet meer?

Krijg je je telefoon na het volgen van mijn stappen nog niet aan de praat? Dan is het verstandig om je telefoon te laten nakijken door een reparateur. Is je telefoon echt helemaal kapot? Ga dan voor een nieuwe telefoon van OPPO of Xiaomi met een bijpassend telefoonabonnement.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pak je rust met de Niet storen functie op je iPhone

Ontdek hoe je de rust pakt door Niet storen aan te zetten.

Spotify Family: deel je abonnement met het gezin

Met Spotify kun je altijd en overal genieten van je favoriete muziek. Wist je al...

OPPO of Samsung: welke telefoon kies je?

Ga je voor een nieuwe telefoon van OPPO of toch voor een Samsung telefoon?

Veilige modus: wat is het en hoe werkt het?

Los je problemen op door je telefoon in de veilige modus op te starten.

Verbeter je wifiverbinding met een wifi analyzer

Ik vertel je wat je kunt doen met een wifi analyzer