wifi analyzer
Ben bewust 13 maart 2024 4 min. leestijd

Verbeter je wifiverbinding met een wifi analyzer

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wil je zuinig omgaan met de bundel van je Sim Only abonnement? Gebruik dan zoveel mogelijk wifi. Bijvoorbeeld thuis of op kantoor. Maar wat als je wifiverbinding niet goed is? Je kunt een wifi analyzer gebruiken. Met zo’n app ontdek je waar je de beste verbinding hebt of waar het probleem zit. Hoe het precies zit, vertel ik je in dit blog.

Wat is een wifi analyzer?

Met een wifi analyzer meet je je wifiverbinding. En alles dat ermee te maken heeft. Met zo’n wifi analyzer ontdek je bijvoorbeeld hoe goed de verbinding is op de plek waar je staat. Ook geeft het inzicht in welke apparaten zijn verbonden. En op welke bandbreedte die verbinding is.

Ontdek de sterkte van je verbinding

Heb je niet overal in huis een goede verbinding? Zonde om wifi uit te zetten en te internetten met je Sim Only bundel. Met een wifi analyzer op je iPhone of een wifi analyzer op je Android telefoon kun je in je huis rondlopen. Vervolgens zie je met de app waar je wifiverbinding minder sterk is. Op deze punten kun je dan een versterker plaatsen.

Deze versterkt het signaal. Met een betere verbinding verhoog je je snelheid. Je downloadt sneller en streamt video’s in een hogere resolutie. 

Zet het juiste apparaat op de juiste bandbreedte.

Een wifi modem of router zendt het signaal in verschillende bandbreedtes uit. De meeste hebben een 5GHz- of een 2,4GHz-netwerk. Een nieuwe router met wifi 6 heeft ook nog een 6GHz-netwerk. Veel wifi analyzer apps hebben een wifi kanaal scanner mogelijkheid. Daarmee zie je welk apparaat op welke bandbreedte zit. Het 2,4GHz-netwerk heeft een groter bereik, maar is langzamer. Dat is vooral handig voor oudere apparaten of apparaten die geen heel snelle verbinding nodig hebben. Denk aan een slimme thermostaat.

Nieuwere apparaten kun je beter op een andere bandbreedte zetten. Wifi 6 is het snelste. Heb je een wifi 6 router of modem en een apparaat zoals een iPhone 15 die wifi 6 ondersteunt? Dan kun je het beste de iPhone met de snelste bandbreedte verbinden. Zo is je verbinding snel en stabiel. Deze instellingen pas je aan in je router of modem. De wifi analyzer app laat vooral zien hoe de verbindingen lopen.

Welke apparaten zijn met je wifi verbonden?

Is je internet minder snel? Ook dan helpt een wifi analyzer. Je ziet makkelijk welke apparaten met je wifinetwerk zijn verbonden. Zitten daar apparaten bij die je niet herkent? Dan kan het zijn dat iemand ingelogd is op je netwerk. Het is verstandig om dan je wachtwoord te veranderen. Dan kunnen anderen niet meer inloggen op je netwerk.

5 goede wifi analyzer apps

Er zijn veel wifi analyzer apps. Ik zet de 5 beste voor je op een rij.

1. Wifi Analyzer

Heb je een Samsung of een andere Android telefoon? Dan kun je aan de slag met Wifi Analyzer. Deze app wordt constant verbeterd. Komt omdat het een open source app is. De community kan zelf verbeteringen doorvoeren. Daardoor worden problemen snel opgelost en komen er nieuwe functies bij. Met de app kun je je wifi verbinding meten. Je weet zo snel waar je wifiverbinding minder sterk is. Op die plekken plaats je dan een wifiversterker.

App image
WiFi Analyzer
Rating starRating starRating starRating starRating star

Optimaliseer uw WiFi-netwerk met WiFi Analyzer. Geen locatietoestemming nodig.

Download deze app hier

2. Fing

Fing is een wifi scanner voor iOS en Android. Deze app scant alle apparaten die verbonden zijn met je wifi. Zie je gelijk of er apparaten tussen zitten die daar niet horen. De app waarschuwt je wanneer iemand van buitenaf wil binnendringen. Daarmee is dit ook een app die je helpt met het beveiligen van je netwerk. Fing helpt je ook met het ontdekken waar je wifiverbinding minder goed is. 

App image
Fing – Netwerktools
Rating starRating starRating starRating starRating star

Ontdek wie mijn wifi gebruikt, indringers, verborgen camera’s en zwakke plekken

Download deze app hier

3. Scany

Zoek je een gratis wifi analyzer app voor je iPhone? Dan zit je bij Scany niet helemaal goed. Voor deze app moet je een paar euro betalen. Daarmee krijg je een wifi analyzer app die je laat zien welke apparaten met je netwerk zijn verbonden. De app geeft een uitgebreide beschrijving van het apparaat dat verbonden is en met welke poorten dat is. Een handige app wanneer je thuis een uitgebreid netwerk hebt en wil weten hoe alles verbonden is. Ook houdt de app bij welke apparaten in het verleden verbonden zijn geweest.

App image
Scany
Rating starRating starRating starRating starRating star

Scany is the Swiss army knife of apps for home, office, corporate LAN and Wi-Fi hotspot owners…

Download deze app hier

4. Network Analyzer Pro

Is je internetverbinding niet stabiel? Of zelfs weggevallen? De Netwerk Analyzer Pro app geeft je inzicht. Deze wifi kanalen scanner scant alle apparaten. Je ziet zo welk apparaat op welke bandbreedte staat. Ook kun je in de app een speedtest uitvoeren. Deze sla je op in je geschiedenis. Door het vaker te doen, zie je wat het verschil is in je verbinding.

App image
Network Analyzer Pro
Rating starRating starRating starRating starRating star

The ultimate tool for network analysis, wifi scanning and problem detection.

Download deze app hier

5. Speedtest & Wifi Analyzer

Tot slot kun je nog kiezen voor Speedtest & Wifi Analyzer. Op Android heeft deze app een iets andere naam. Maar het is gewoon hetzelfde. Het is een app die je laat zien hoe snel je verbinding is. Doe je dat op meerdere plekken in je huis, dan zie je waar de verbinding minder goed is. De uitslagen komen in een grafiek. Zo zie je direct waar je netwerkverbeteringen kunt plaatsen.

App image
Internet Speed Test & Analyzer
Rating starRating starRating starRating starRating star

Internet speed test of any wifi & cellular network. Get accurate tests anywhere!

Download deze app hier

De voordelen van Sim Only

Met een goede wifiverbinding hoef je minder vaak data uit je bundel te gebruiken. Zo bewaar je je MB’s voor wanneer je buiten de deur bent. Een kleine bundel voor een lager maandbedrag is dan goed genoeg. De lage maandelijkse kosten zijn een belangrijk voordeel van Sim Only. Hier vertel ik je wat Sim Only betekent en wat de andere voordelen zijn. 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pak je rust met de Niet storen functie op je iPhone

Ontdek hoe je de rust pakt door Niet storen aan te zetten.

Spotify Family: deel je abonnement met het gezin

Met Spotify kun je altijd en overal genieten van je favoriete muziek. Wist je al...

OPPO of Samsung: welke telefoon kies je?

Ga je voor een nieuwe telefoon van OPPO of toch voor een Samsung telefoon?

Veilige modus: wat is het en hoe werkt het?

Los je problemen op door je telefoon in de veilige modus op te starten.

Vergelijking: iPhone 15 vs iPhone 12

Twee goede telefoons van Apple. Ik vertel je de overeenkomsten en de verschillen.