android 13
Ben op de hoogte 07 juni 2022 2 min. leestijd

Android 13: dit is allemaal nieuw

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Heb je een Android telefoon? Grote kans dat je op een gegeven moment Android 13 krijgt. Nieuwsgierig naar wat de nieuwste versie van dit besturingssysteem in petto heeft? In dit blog neem ik de belangrijkste updates met je door.

Wat is Android 13?

Android 13 is de nieuwste versie van Android, het besturingssysteem voor je telefoon. Deze nieuwste uitvoering is aangekondigd op Google I/O, de ontwikkelaarsconferentie van Google. Het is de opvolger van Android 12 en zit boordevol nieuwe functies en slimme verbeteringen.

De belangrijkste verbeteringen van Android 13

Android 13 belooft veel goeds. Er zijn veel verbeteringen op het gebied van privacy. En er komen handige nieuwe functies. Dit zijn de belangrijkste veranderingen.

Nog meer baas over je eigen privacy

In Android 12 werd je privacy al goed beschermd. Android 13 doet daar nog een schepje bovenop. Eén van de handige nieuwe opties is dat je apps toegang kan geven tot bepaalde mediatypen. Een app om foto’s te bewerken zal hiermee bijvoorbeeld geen toegang krijgen tot je microfoon. En een app om audio te bewerken krijgt geen toegang tot je foto’s en video’s. Ook handig: je kunt de apps toegang geven tot een kleine selectie mediabestanden, zodat je niet in één keer al je media met de app deelt.

Bluetooth is zuiniger

Android 13 ondersteunt een nieuwe functie, genaamd LC3. Hierdoor verbruik je minder stroom met je bluetooth-verbinding. Heb je draadloze oordopjes? Dan gaat je telefoon niet meer zo snel leeg als je muziek luistert!

Meer controle over pushberichten

Een ander voordeel van Android 13 is dat apps niet meer zomaar notificaties mogen sturen. Je moet dus eerst toestemming geven voor het ontvangen van pushmeldingen. Zo heb je de touwtjes zelf in handen en weet je zeker dat de pushmeldingen nooit te pusherig zijn.

Meer controle op Google Assistant

Voorheen kon je met de thuisknop toegang krijgen tot je Google Assistent. Wil je dit loskoppelen? Goed nieuws! Met Android 13 wordt je Google Assistant niet meer opgeroepen als je de thuisknop ingedrukt houdt.  

Meertalige apps

Spreek je meerdere talen? In Android 13 kun je iedere app in een andere taal instellen. Zo kun je je (werk)mail bijvoorbeeld in het Spaans of Frans instellen, terwijl je WhatsApp lekker Nederlands of Engels houdt.

Waarom je niet altijd meteen de Android 13 update krijgt

Is Android 13 nog niet beschikbaar op je mobiel? Geen paniek. Het kan altijd even duren voor je telefoon de nieuwste Android versie krijgt. Dit komt omdat fabrikanten Android op maat moeten maken voor hun telefoons. Het hangt dus van de fabrikant af hoe snel je telefoon de nieuwste versie krijgt. Is je telefoon al iets ouder? Grote kans dat je Android 13 later krijgt dan de meeste andere telefoons. Geduld is een schone zaak …

android 13 telefoons

Welke telefoons krijgen Android 13?

Veel telefoons van bijvoorbeeld Xiaomi, OPPO, Samsung, Motorola en OnePlus zullen Android 13 krijgen. Ik zocht alvast uit welke telefoons bij mij sowieso Android 13 krijgen. Dit zijn ze:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Toegangscode van je iPhone vergeten? Dit kun je doen

Probeer het tijdelijk met je oude code of stel je iPhone opnieuw in.

Wat is MagSafe en wat heb je ervoor nodig?

Ontdek alles over het snel draadloos opladen van je iPhone.

Dit zijn de 6 beste parkeer apps

Ik zet 6 handige parkeer apps voor je op een rij. Van Easypark tot Flitsmeister.

Fairphone 5 review: dit zeggen de experts

Ontdek wat de experts vinden van de Fairphone 5.

Zo vervang je onderdelen op je Fairphone 5

De Fairphone 5 is een Nederlandse telefoon die je zelf kan repareren. Hoe? Ik leg het je uit.