dual sim
Ben bewust 27 september 2021 3 min. leestijd

Dual sim: hoe werkt dat eigenlijk?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wil je met twee nummers tegelijkertijd bereikbaar zijn zonder twee telefoons te hebben? Met dual sim kan het. In dit blog leg ik uit wat het is, hoe het werkt en hoe het zit met dual sim en WhatsApp.

Wat is dual sim?

Dual sim betekent het tegelijkertijd gebruiken van twee simkaarten op één telefoon. Zo ben je mobiel bereikbaar op twee telefoonnummers. Of een dual sim telefoon er heel anders uitziet dan een telefoon met één simkaart? Nee. Qua uiterlijk is er geen verschil.

Wanneer is dual sim handig?

Dual sim is handig in verschillende situaties. Bijvoorbeeld als je werk en privé gescheiden wilt houden. Met een dual sim telefoon ben je op beide nummers bereikbaar. Handig: op een dual sim telefoon kun je een simkaart uitschakelen. Ideaal als je na werktijd niet meer op je werknummer bereikbaar wilt zijn.

Dual sim is ook fijn als je in het buitenland bent en je de bundels van jouw telefoonabonnement niet kunt gebruiken. Met dual sim is er plek voor twee simkaarten in je telefoon. Je kunt een lokale simkaart kopen om tegen het lokale tarief te bellen en internetten. Best slim, toch?

Wat heb je nodig voor dual sim?

Voor dual sim heb je een telefoon nodig met ruimte voor twee simkaarten. Welke telefoons die ruimte hebben? Oppo en Samsung bijvoorbeeld. Daarnaast heb je twee simkaarten nodig. Of je kiest voor een telefoon die eSIM ondersteunt. Dit is een digitale simkaart die je downloadt op je telefoon, in plaats van de fysieke simkaart die je in je telefoon plaatst. Verder werkt die precies hetzelfde!

Hoe werkt dual sim?

Dual sim werkt hetzelfde als een telefoon met enkele sim. Het enige verschil is dat je niet één, maar twee simkaarten in je telefoon plaatst. Je plaatst de twee simkaarten in de telefoon en vervolgens zet je hem aan. Vul voor beide simkaarten de pincode in. Pas dan kunnen ze contact maken met het mobiele netwerk en ben je bereikbaar op twee nummers via één telefoon.

Dual sim en WhatsApp: hoe werkt dat?

Je kunt met twee nummers op één telefoon WhatsApp gebruiken. Makkelijk is dat niet. Bij sommige Android-telefoons kun je apps klonen. Zo heb je twee WhatsApp-apps op je telefoon. Eén voor elk nummer. Bij andere telefoons kun je WhatsApp for Business gebruiken om op twee nummers te appen via dezelfde telefoon.

Verschillende vormen van dual sim

Niet elke dual sim telefoon is hetzelfde. Let daar goed op als je er eentje uitzoekt. Hieronder vertel ik je meer over drie verschillende vormen van dual sim:

  • Dual sim stand-by: dit is de meest gebruikte dual sim. Met dit type ben je bereikbaar via één antenne. Wat dat inhoudt? Je bent bereikbaar op beide telefoonnummers. Maar als je aan het bellen bent met de ene simkaart, ben je niet bereikbaar op de andere.
  • Actieve dual sim: met deze variant heb je eigenlijk twee telefoons in één. Dat komt door de verschillende antennes. Hiermee schakel je makkelijk tussen een telefoongesprek via de ene simkaart naar een gesprek via de andere simkaart. Internet je via de ene simkaart? Ook dan kun je gewoon gebeld worden op het nummer van de andere simkaart.
  • eSIM: met de eSIM heb je een digitale simkaart. eSIM doet precies hetzelfde als de actieve dual sim en dual sim stand-by, maar deze zit al ingebouwd in je telefoon. Ondersteunt je telefoon eSIM? Dan kun je gebruikmaken van deze functie. Met eSIM ben je op twee nummers tegelijkertijd bereikbaar.
dual sim telefoons

Dual sim tijdelijk uitzetten

Het is soms fijn om even niet bereikbaar te zijn, bijvoorbeeld met je zakelijke nummer. Je kunt met dual sim makkelijk een simkaart uitzetten. Wil je in de avonduurtjes en in het weekend alleen privé je telefoon gebruiken? Dan zet je de zakelijke simkaart even uit.

Dual sim telefoons met abonnement

Wil je bij mij een dual sim telefoon kopen, met goedkoop abonnement? Of ben je op zoek naar een Sim Only abonnement? Ik heb telefoons met ruimte voor twee simkaarten, zoals de Samsung Galaxy A52s en de OPPO A94. Handig om privé- en zakelijke contacten te scheiden. Of als je in het buitenland een lokale simkaart wil gebruiken om te bellen en internetten tegen lokaal tarief. Dat kan je een hoop geld schelen!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Een in case of emergency contact instellen

Ik vertel je wat een ICE contact is en hoe je het instelt op je telefoon.

Pak je rust met de Niet storen functie op je iPhone

Ontdek hoe je de rust pakt door Niet storen aan te zetten.

Spotify Family: deel je abonnement met het gezin

Met Spotify kun je altijd en overal genieten van je favoriete muziek. Wist je al...

OPPO of Samsung: welke telefoon kies je?

Ga je voor een nieuwe telefoon van OPPO of toch voor een Samsung telefoon?

Veilige modus: wat is het en hoe werkt het?

Los je problemen op door je telefoon in de veilige modus op te starten.