Waarom geld lenen geld kost?

Betaal jij je mobiele telefoon niet direct af? Dan koop je op krediet.

Je bent gewend dat je in Nederland een abonnement kunt kopen in combina­tie met een mobiele telefoon. De mobiele telefoon wordt dan vaak in termijnen betaald. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat dit een vorm van krediet is. Dit betekent dat alle providers in Nederland vanaf 1 januari 2017 moeten voldoen aan strengere regels wanneer je een abonnement afsluit met mobiele telefoon.

Dan koop je op krediet

Je sluit vanaf 1 januari 2017 bij aankoop van een abonnement met mobiele telefoon 2 overeenkomsten met mij af. Een overeenkomst voor mobiele telefonie en een kredietovereenkomst voor je mobiele telefoon. Dit geldt niet wanneer:

  • Je de mobiele telefoon bij aflevering in één keer betaalt
  • Je een Sim Only abonnement neemt.

Betaal ik ook rente?

Bij mij betaal je geen rente. Ook reken ik geen administratiekosten of extra kosten voor een krediet. Toch vermeld ik: ‘Let op! Geld Lenen Kost Geld!’ op mijn website en op advertenties. Dit is wettelijk zo bepaald.

Krediettabel

Per 1 januari 2017 toon ik bij mijn mobiele telefoon aanbod op de website en in advertenties een krediettabel. In deze krediettabel vermeld ik de volgende zaken:

  • Totale toestelkosten: hier wordt de totaalprijs van de mobiele telefoon vermeld.
  • Eenmalige betaling: hier wordt het eenmalig te betalen bedrag bij aflevering van de mobiele telefoon vermeld.
  • Totaal kredietbedrag: dit betreft het maximale krediet bedrag dat ik aanbied i.c.m. de gekozen mobiele telefoon.
  • Termijn bedrag: dit is het maandelijks te betalen bedrag voor de mobiele telefoon.
  • Duur overeenkomst: het aantal termijnen waarin je je mobiele telefoon afbetaalt.
  • Debetrentevoet / JKP: het rente percentage welke over het toestelkrediet wordt berekend. Bij Ben zal dit altijd 0% zijn omdat er geen rente in rekening wordt gebracht.

Voorbeeld krediettabel

 

De Inkomens- en lastentoets

Koop je een mobiele telefoon geheel of gedeeltelijk op afbetaling? Als het totaal bedrag van het krediet hoger is dan € 250,00 moet ik een Inkomens- en Lastentoets doen. Met deze toets controleer ik of je dit krediet kunt af betalen. Hiermee wil ik en de overheid voorkomen dat je in financiële problemen komt.

BKR-check

Nadat de Inkomens- en lastentoets is uitgevoerd controleer ik bij BKR of je kredieten of betalingsachterstanden hebt. Bij een positieve uitkomst moet ik het krediet laten registreren bij BKR. Deze registratie is verplicht voor alle toestelkredieten boven de € 250,00 en geldt voor alle Nederlandse telecom aanbieders.

Komt er een negatieve uitkomst, dan bied ik je een aantal andere opties aan.

  • Je kunt de mobiele telefoon in één keer betalen
  • Je kunt een Sim Only abonnement afsluiten

Voorwaarden en extra informatie

Europees Standaard Formulier
Toestelkrediet voorwaarden