Waarom geld lenen geld kost?

Betaal jij je mobiele telefoon niet direct af? Dan koop je op krediet.

Eén van de grootste voordelen van een telefoon abonnement is dat je de telefoon gespreid kunt afbetalen. Als je hiervoor kiest dan sluit je bij aankoop van een abonnement met mobiele telefoon 2 overeenkomsten met mij af. Een overeenkomst voor mobiele telefonie en een krediet overeenkomst voor je mobiele telefoon.

Wanneer de mobiele telefoon duurder is dan € 250,00 en je wilt deze in maandelijkse termijn en afbetalen dan ben ik wettelijk verplicht een aantal checks uit te voeren

De Inkomens- en lastentoets

Koop je een mobiele telefoon geheel of gedeeltelijk op afbetaling waarbij het totaalbedrag van het krediet hoger is dan € 250,00 moet ik een Inkomens- en Lastentoets doen. Hiermee wordt gekeken naar je maandelijkse inkomen en de hoogte van het leenbedrag dat je wilt aangaan. Met deze toets controleer ik of je dit krediet kunt af betalen. Hiermee wil ik en de overheid voorkomen dat je in financiële problemen komt.

BKR-check

Nadat de Inkomens- en lastentoets is uitgevoerd controleer ik bij BKR of je kredieten of betalingsachterstanden hebt. Bij een positieve uitkomst moet ik het krediet laten registreren bij BKR. Deze registratie is verplicht voor alle toestelkredieten boven de € 250,00 en geldt voor alle Nederlandse telecom aanbieders.

Hoe kun je een BKR registratie voorkomen?

Wil je geen Inkomens- en lastentoets en een BKR registratie? Dan heb ik een aantal handige tips waarmee je een BKR-registratie kunt omzeilen.

  • Mobiele telefoon in één keer betalen

Betaal je mobiele telefoon in één keer. Dit is vooral slim als je op korte termijn een grote lening wilt aanvragen, zoals voor een hypotheek. Dan heeft een toestelkrediet geen eventuele gevolgen voor de hoogte van je lening of hypotheek.

  • Een combinatie van een toestelkrediet en de mobiele telefoon voor een deel betalen

Je hebt mij de keuze om een deel van de mobiele telefoon in één keer te betalen en het resterende bedrag in 24 termijnen. Wil je dit? Kies dan de optie waarbij het maandelijks te betalen toestelkrediet lager ligt dan € 10,00 per maand. Met deze mogelijkheid blijf je onder de grens van € 250,00

  • Je kunt een Sim Only abonnement afsluiten

Klik hier voor mijn aanbod

Wat kan het gevolg van een BKR registratie zijn?

Een BKR-registratie heeft invloed op het maximale leenbedrag voor andere leningen. Dit kan vooral onhandig zijn als je een huis wilt kopen. Een BKR-registratie kan de hoogte van de hypotheek namelijk met duizenden euro’s verlagen: een verschil dat er nét voor kan zorgen dat je een huis niet kunt kopen. Zodra je de telefoon afbetaalt, wordt de BKR-registratie hiervoor geschrapt.

Vroegtijdig krediet aflossen

Kom je in de knel met het afsluiten van een andere lening doordat je een BKR-registratie hebt? Of wil je gewoon je krediet vroegtijdig aflossen? Dit is mogelijk als het totaalbedrag hoger is dan € 250,00 én als je abonnement minimaal één maand geleden is gestart. Een vroegtijdige aflossing kun je aanvragen door contact op te nemen met mijn klantenservice.

Betaal ik ook rente?

Bij mij betaal je geen rente. Ook reken ik geen administratiekosten of extra kosten voor een krediet. Toch vermeld ik: ‘Let op! Geld Lenen Kost Geld!’ op mijn website en op advertenties. Dit is wettelijk zo bepaald.

Krediettabel

Per 1 januari 2017 toon ik bij mijn mobiele telefoon aanbod op de website en in advertenties een krediettabel. In deze krediettabel vermeld ik de volgende zaken:

  • Totale toestelkosten: hier wordt de totaalprijs van de mobiele telefoon vermeld.
  • Eenmalige betaling: hier wordt het eenmalig te betalen bedrag bij aflevering van de mobiele telefoon vermeld.
  • Totaal kredietbedrag: dit betreft het maximale krediet bedrag dat ik aanbied i.c.m. de gekozen mobiele telefoon.
  • Termijn bedrag: dit is het maandelijks te betalen bedrag voor de mobiele telefoon.
  • Duur overeenkomst: het aantal termijnen waarin je je mobiele telefoon afbetaalt.
  • Debetrentevoet / JKP: het rente percentage welke over het toestelkrediet wordt berekend. Bij Ben zal dit altijd 0% zijn omdat er geen rente in rekening wordt gebracht.

Voorbeeld krediettabel